Pocurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevici, a prezentat "noi dovezi" luni, la Tirana, procurorului albanez Ina Rama cu privire la un presupus trafic cu organe prelevate de la prizonieri transportati din Kosovo in Albania in 1999, potrivit unor surse citate de NewsIn.

"Am prezentat Tiranei mai multe informatii noi si dovezi", a declarat Bruno Vekarici, purtatorul de cuvant al lui Vukcevici. "Potrivit estimarilor noastre, exista suficiente dovezi pentru a deschide o ancheta in Albania, este vorba despre un caz care apropiat de crimele de razboi si, probabil, de crima organizata", a declarat el.

Vekarici, care a calificat intalnirea drept un "succes", a precizat ca justitia albaneza "a tras linie in acest dosar in 2005, dupa ce anchetatorii TPI si-au incheiat investigatiile". "Pozitiile noastre cu privire la evaluarea dovezilor si faptelor sunt total diferite, insa reuniunea a fost constructiva", a declarat Vekarici, adaugand: "Nu avem aceeasi opinie, insa ne intelegem, in calitate de profesionisti".

Reuniunea a avut loc luni dimineata, a spus purtatorul de cuvant al Parchetului albanez Holta Xhidi, care nu a facut alte precizari.

La Belgrad, Parchetul pentru crime de razboi a spus ca aceasta intalnire viza ancheta justitiei sarbe asupra unui presupus trafic cu organe, adus in discutie intr-o carte publicata in primavara de fostul procuror TPI Carla Del Ponte.

"Ancheta a fost deschisa la 21 martie in baza informatiilor dezvaluite de Del Ponte in cartea sa", a spus Parchetul sarb.

In cartea "Vanatoarea, eu si criminalii de razboi", ea scrie ca crica 300 prizonieri, printre care femei, sarbi si alti cetateni slavi, au fost transportati in vara lui 1999 din Kosovo pana in Albania.

Organe ar fi fost prelevate de la acesti prizonieri, apoi trimise la clinici din strainatate, pentru pacienti care plateau, afirma Del Ponte.

La jumatatea lunii mai, Parchetul albanez s-a declarat dispus sa coopereze cu TPI, daca expertii sai vor dori sa inceapa anchete in Albania, in baza acestor informatii.

El a reamintit ca anchetele preliminare efectuate pe acest subiect de judecatorii de instructie ai TPI veniti in Albania in februarie 2004 nu au permis stabilirea unui indiciu care sa confirme afirmatiile lui Del Ponte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.