Un medic sustine ca Zarqawi e ranit

Liderul retelei teroriste Al Qaeda din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, a fost ranit grav saptamana trecuta si a primit ingrijiri medicale la spitalul general din Ramadi, a scris ieri "The Sunday Times", citand marturia unui doctor care a fost interogat vineri de fortele americane.

Medicul, a carui identitate nu a fost facuta publica, sustine ca Zarqawi (pe care l-a recunoscut dupa fotografiile difuzate in Irak si in intreaga lume) a fost adus miercuri, sangerand abundent, la spitalul general din Ramadi, de trei barbati "bine imbracati", probabil garzile sale. Dupa ce i-a tratat rana, doctorul a incercat sa il convinga sa ramana in spital si i-a cerut datele de identitate, pentru a-l putea inregistra. Ranitul a devenit nervos, agitat si i-a spus ca nu ramane in spital. Insotitorii lui i-au cerut medicului sa il externeze si sa ii scrie o reteta cu medicamentele de care are nevoie. Doctorul s-a tinut dupa ei pana aproape de masina cu care venisera, incercand sa ii convinga sa ramana in spital. In masina a vazut mitraliere. Cei trei barbati l-au amenintat ca il omoara daca vorbeste despre incident si i-au oferit "un teanc considerabil de dolari", pe care medicul l-a refuzat. Nu au fost date amanunte cu privire la natura ranilor.

Executiile sangeroase, "specialitatea" rebelilor

In doar doua zile, sambata si duminica, 34 de cadavre ale unor barbati ucisi prin impuscare, decapitare sau cu gatul taiat au fost descoperite in Irak, au anuntat surse medicale si din cadrul serviciilor de securitate. La Bagdad, 13 cadavre, unele decapitate, au fost descoperite ieri la o groapa de gunoi din apropierea cartierului Sadr City, din estul capitalei. "Politistii au descoperit 13 cadavre ale unor barbati irakieni. Majoritatea au fost ucisi prin impuscare, unii au fost decapitati, iar altii poarta urme de tortura sau sunt dezbracati", a declarat o sursa din Ministerul de Interne irakian.

Vinerea trecuta, 14 cadavre ale unor tarani sunniti, rapiti in cartierul Sadr City, au fost descoperite intr-un alt cartier al capitalei irakiene. Alte 11 cadavre, ale unor "barbati de varsta medie", ucisi prin impuscare, au fost gasite sambata intr-o zona agricola din apropierea orasului Iskandariyah (aflat la 40 km sud de Bagdad), au anuntat surse medicale din cadrul politiei irakiene. Ministerul Apararii a anuntat gasirea, tot sambata, in apropiere de Ramadi, a altor zece cadavre, dar nu ale unor civili, ci ale unor militari irakieni executati.

Victimele executiilor se adauga celor ale atentatelor, in urma carora s-au inregistrat 400 de morti in ultimele doua saptamani. Doua atentate sinucigase, soldate cu cinci morti si 39 raniti, au avut loc la Baaquba, ieri. Fortele americane au anuntat, sambata, incheierea unei operatiuni de doua saptamani impotriva rebelilor irakieni, avand numele de cod "Matador". Ieri, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a facut o vizita-surpriza in Irak, aterizand la Erbil (in nordul tarii).

Imagini din ambuscada in care a fost rapit un japonez

Teroristii islamisti care sustin ca l-au luat ostatic pe japonezul Ajihito Saito au difuzat o noua inregistrare video de sase minute, cu imagini din timpul ambuscadei, a anuntat Ministerul nipon de Externe. Imaginile nu aduc insa nici o informatie noua cu privire la soarta japonezului. "In prima parte a inregistrarii se pot vedea carti de identitate si un vehicul incendiat. In continuare, se vad cadavre si insurgenti omorand patru barbati. Dar nu a putut fi recunoscut domnul Saito", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului.

Rapirea japonezului, in varsta de 44 de ani, fost parasutist in Legiunea Straina si veteran al armatei japoneze, care se afla in Irak ca angajat al unei companii de securitate, a fost revendicata de gruparea Ansar al-Sunna. O persoana care sustine ca a vazut ambuscada a relatat ca Saito a fost grav ranit si sangera abundent.

Saddam isi scrie memoriile

Saddam Hussein s-a hotarat sa isi scrie memoriile cat timp se afla in inchisoare, a declarat unul dintre avocatii sai, Giovanni di Stefano. Acesta sustine ca a citit deja traduceri ale unor fragmente din carte, in care fostul dictator irakian pozeaza in victima, sustinand ca a fost folosit de marile puteri ca "tampon" impotriva ambitiilor expansioniste ale Iranului, dupa revolutia islamica din 1979. Saddam sustine si ca a fost pacalit de Franta si Marea Britanie, care au ajutat regimul iranian in timpul razboiului de opt ani cu Irakul, in anii '80.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.