Kievul da asigurari ca nu vor exista impedimente din partea Rusiei

Consiliul de securitate nationala si de aparare al Ucrainei a aprobat un plan care prevede reglementarea problemei transnistrene in trei etape, pe parcursul a 18 luni. Secretarul Consiliului, Piotr Porosenko, a declarat ca planul a fost transmis tuturor partilor interesate de reglementarea conflictului si ca prevede crearea conditiilor pentru asigurarea transparentei desfasurarii procesului electoral in regiune, conform legislatiei Republicii Moldova.

Planul nu contine insa prevederi referitoare la statutul regiunii transnistrene. Potrivit lui Porosenko, Parlamentul de la Chisinau va trebui sa elaboreze o lege privind particularitatile statutului juridic al Transnistriei, iar statutul regiunii trebuie stabilit in cadrul negocierilor. Planul contine doar repere de control, prevede masuri privind formarea delegatiilor reprezentative, precum si pentru reluarea procesului de negocieri.

Porosenko nu exclude ca, in cadrul acestor negocieri, partile sa ajunga la compromis si in privinta eliberarii detinutilor politici, precum si privind inspectia intreprinderilor din Transnistria, care, potrivit Chisinaului, produc armament. Porosenko a mentionat ca in procesul reglementarii problemei transnistrene nu vor aparea impedimente din partea Rusiei. El si-a exprimat convingerea in posibilitatea purtarii unui dialog constructiv cu Rusia, in urma caruia ar putea fi obtinuta o varianta de compromis de reglementare a diferendului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.