Camera Comunelor a aprobat, cu 355 voturi pentru si 129 impotriva, proiectul de lege asupra embrionilor umani si fecundatiei. Textul, care trebuie sa treaca si prin Camera Lorzilor, ar putea intra in vigoare in noiembrie.

Dezbatut de luni de zile, proiectul prevede, printre altele, autorizarea "bebelusilor-medicament", permitand folosirea unui copil pentru tratament genetic destinat fratelui sau surorii acestuia. Proiectul ar ajuta si cuplurile care au probleme de fertilitate, precum si un acces mai usor la fecundarea in vitro (IVF), mai ales pentru lesbiene si pentru femeile celibatare. Persoanele care sufera de anumite boli, ca Alzheimer, care, de exemplu, afecteaza 350.000 de britanici, sunt vizate de acest text de lege.

Potrivit proiectului, embrionii hibrizi vor fi folositi doar in scopuri exclusiv stiintifice si vor trebui distrusi dupa 14 zile de dezvoltare. Este interzisa implantarea lor in uterul unei femei.

Premierul laburist Gordon Brown, al carui fiu mai mic, in varsta de doi ani, sufera de mucoviscidoza (boala congenitala ereditara caracterizata printr-un exces de vascozitate a secretiei glandelor exocrine), a sustinut adoptarea textului.

In schimb, Biserica Catolica si deputatii opozitiei conservatoare au criticat acest proiect, despre care un lider religios a spus ca vizeaza experimente "de tip Frankenstein".

Autoritatea britanica pentru fertilitate umana si embriologie (HFEA) a dat in septembrie 2007 aprobarea "de principiu" pentru formarea embrionilor hibrizi si a acordat deja licentele de cercetare, dar numai de la caz cu caz.