Trei mari cotidiane americane - Washington Post, Los Angeles Times si Chicago Tribune - si-au adus vineri sprijinul pentru candidatul democrat Barack Obama in cursa pentru Casa Alba, informeaza NewsIn.

Intr-un editorial, Washington Post precizeaza ca sprijinul sau "este fara echivoc" si elogiaza "inteligenta si talentul politic" al lui Obama, in pofida relativei sale lipse de experienta, criticandu-l, dimpotriva, pe rivalul sau republican, John McCain, in varsta de 72 de ani.

"Alegerea a fost usoara, in parte datorita campaniei dezamagitoare dusa de McCain si, inainte de orice altceva, de alegerea iresponsabila a unui candidat la vicepresedintie care nu este absolut deloc pregatit sa devina presedinte", scrie cotidianul, referindu-se la Sarah Palin, in varsta de 44 de ani.

In schimb, "Obama are potentialul de a deveni un presedinte mare". "Da, avem rezerve si temeri, aproape inevitabil, avand in vedere experienta relativ mica a lui Obama in politica nationala. Dar avem si sperante mari", scrie Washington Post. Cotidianul i-a sprijinit pe candidatii democrati Al Gore si John Kerry la ultimele doua scrutinuri prezidentiale, castigate de republicanul George W. Bush.

Asa cum era de asteptat avand in vedere orientarea sa progresista, Los Angeles Times a anuntat de asemenea ca il sprijina pe Obama, intr-un editorial publicat vineri pe site-ul sau. Potrivit prestigiosului cotidian de pe Coasta de Vest, Obama raspunde nevoii unui "lider care sa dea dovada de sange-rece". "The Times il sustine pe Barack Obama fara ezitare pentru a deveni presedinte", scrie cotidianul, declarandu-se impresionat de "consecventa si maturitatea" sa.

"Obama este cultivat, elocvent, sobru si entuziast, consecvent si matur. Reprezinta aceasta tara asta cum este si asa cum aspira sa fie", scrie LA Times care, ca si Washington Post, critica alegerea lui Palin la vicepresedintie drept "stralucita din punct de vedere tactic, dar iresponsabila". "Aceasta decizie ne face sa ne intrebam ce fel de gandire, daca se poate folosi acest cuvant, am avea la Casa Alba intr-o admnistratie McCain", ironizeaza LA Times.

Si cotidianul Chicago Tribune a anuntat ca il sprijina pe Obama, iar in cazul sau, este pentru prima oara incepand din 1847 cand sprijina un candidat democrat la Casa Alba. Intr-un editorial intitulat "Barack Obama presedinte", cotidianul scrie: "In 4 noiembrie, ne vom alege un presedinte care sa ne condua intr-o perioada periculoasa si sa restaureze o credinta comuna intr-un obiectiv national. Cel mai bun candidat pentru a face acest lucru este Barack Obama. The Tribune este mandru sa il sprijine pentru a deveni presedintele Statelor Unite".

"Multi americani spun ca nu se simt confortabil cu Obama. Este destul de nou pentru ei. Putem sa ii linistim. Noi il cunoastem pe Obama de cand s-a lansat in politica, in urma cu zece ani. L-am urmarit, am lucrat cu el, l-am criticat (...) avem o incredere imensa in rigoarea lui intelectuala, simtul lui moral si capacitatea lui de a lua decizii corecte, gandite si prudente. Este pregatit", afirma cotidianul din Chicago.

Obama a primit vineri si sprijinul San Francisco Chronicle. In total, el este sustinut de circa 50 de ziare si reviste, fata de doar 16 care si-au anuntat preferinta pentru republicanul John McCain. Ziarele care il sustin pe Obama au un tiraj total de 5,8 milioane de exemplare, fata de 1,5 milioane cat au cele care il sustin pe contracandidatul sau.

Printre cele mai prestigioase titluri care il sustin pe Obama se numara Boston Globe sau The New Yorker. Democratul va primi probabil si sprijinul New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.