China a anuntat vineri ca directiva temporara adoptata cu ocazia Jocurilor Olimpice, care prevede mai multa libertate pentru jurnalistii straini, va deveni regula.

Decizia a fost anuntat vineri, cand urma sa expire directiva, de purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Liu Jianchao, intr-o conferinta de presa. "Nu este numai un progres important al Chinei catre mai multa deschidere catre lume, dar si al jurnalistilor straini", a afirmat el.

De la 1 ianuarie 2007, jurnalistii straini nu au obligatia de a cere acceptul autoritatilor provinciale sa realizeze reportaje si au, teoretic, dreptul de a merge oriunde in China, daca obtin acordul persoanelor pe care vor sa le intervieveze. Aceste masuri, pe care autoritatile locale nu le-au respectat mereu, expirau vineri. Departe de a fi perfecte, ele au fost adoptate de China pentru a-si respecta angajamentul luat cand li s-a permis sa organizeze Olimpiada din 2008.

Subiectul libertatii presei straine este adus in discutie in mod regulat la conferintele organizate de Ministerul chinez de Externe, de la incheierea Jocurilor Olimpice si Paralimpice, insa jurnalistii straini nu au primit pana acum un raspuns in acest sens. "O voi spune inca o data, China sustine in continuare politica deschiderii, vom continua sa facilitam reportajele presei si jurnalistilor straini, acest lucru nu se va schimba", declara marti purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Qin Gang.

Jurnalistii straini vor trebui, insa, sa ceara o autorizatie prealabila pentru a merge in regiuni sensibile, cu este Tibetul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.