Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, mai are mai putin de 20 de zile la dispozitie pentru a cuceri electoratul american si are nevoie, in primul rand, de un eveniment extern care sa indeparteze atentia opiniei publice la de problemele economice, considera politologii, citati de AFP.
Republicanul a avut, cu siguranta, miercuri cea mai buna performanta a sa la a treia si ultima dezbatere in fata lui Barack Obama. Joi dimineata, el a plecat deja spre Pennsylvania, pentru a face campanie, inainte de a asista, joi seara, la New York, la un dineu de caritate in favoarea Bisericii Catolice, la hotelul Waldorf Astoria.

Dar maratonul care il asteapta pana la scrutinul din 4 noiembrie este complicat, pentru ca, in pofida bunei sale prestatii la dezbatere, John McCain este inca in urma in sondaje. Adversarul sau democrat era creditat joi cu un avans de aproape 7% la nivel national, potrivit unei medii realizate de site-ul independent RealClearPolitics.

Potrivit mai multor experti, criza economica a fost fatala pentru republican, care nu a stiut niciodata sa convinga electoratul in acest dosar.

In repetate randuri el a recunoscut ca nu cunoaste foarte bine unele probleme economice. In luna septembrie, cand Wall Street incepea sa scada, el a fost criticat aspru pentru ca a afirmat ca "bazele economiei sunt solide". Iar in prezent situatia economica mondiala atrage toata atentia.

"In afara de a spera ca un eveniment extern (de exemplu un atac terorist care sa vizeze Statele Unite - n.red.) poate indeparta atentia de la aspectele economice, nu are alta alegere decat sa continue sa concureze cat de energic poate in statele 'Bush', care sunt in prezent state cheie", a afirmat Paul Beck, profesor de stiinte politice la Universitatea de Stat din Ohio. "Si trebuie sa castige in toate, ceea ce pare o provocare enorma", a adaugat el.

Sam Popkin, profesor de stiinte politice la Universitatea din California, considera ca McCain "pare sa nu aiba idei noi". "Va avea, in concluzie, nevoie de o schimbare externa - ca OPEC sa inchida robinetele cu petrol, ca Zona Verde din Bagdad sa explodeze, ca Chavez sa atace Canalul Panama - sau de ceva care sa faca planul sau economic sa para mai bun", a adaugat el.

In urmatoarele doua zile, senatorul de Arizona va merge in Florida, Ohio, Virginia, Carolina de Nord, Missouri, Nevada si Colorado, pentru a incerca sa inverseze tendinta favorabila adversarului sau in aceste state, unde se va decide soarta alegerilor.

Candidata sa la vicepresedintie, Sarah Palin, va face campanie separat pentru a acoperi alte zone. Dupa New Hampshire joi, ea va merge in Ohio si Indiana vineri.

Dar McCain a strans mai putin bani decat Barack Obama, ceea ce il obliga sa se concentreze pe un numar redus de state, subliniaza Darrell West, de la centrul de cercetari Brookings Institution.

Iar faptul ca situatia financiara ramane pe primul loc intre preocuparile electoratului ii ingusteaza si mai mult orizontul senatorului de Arizona.

Pentru ca "McCain sa castige, politica externa trebuie sa fie din nou in prim plan", explica West. "Cu cat domina mai mult subiectele economice, cu atat Obama este mai in largul sau", rezuma el.

Intre timp, candidatul republican nu cedeaza. Satisfacut de performanta sa la ultima dezbatere, nu a ezitat sa se autofelicite joi, la un miting din Downingtown (Pennsylvania). "Am avut o dezbatere buna ieri seara (miercuri - n.red.). Cred ca m-am descurcat", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.