CEDO a recomandat Ankarei rejudecarea lui Abdullah Ocalan. Noi tensiuni intre kurzi si turci apar la orizont.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca procesul liderului rebel kurd Abdullah Ocalan a fost incorect si a recomandat autoritatilor turce rejudecarea cauzei. "Acuzatul nu a fost judecat de un tribunal independent si impartial", a precizat instanta CEDO, care a invocat prezenta unui magistrat militar in completul de judecata.

Acuzat de tradare si invinuit pentru moartea a 30.000 de oameni in urma razboiului dintre gruparea kurda PKK si fortele turce de securitate, Ocalan a fost condamnat la moarte in 1999, o sentinta schimbata, dupa trei ani, in inchisoare pe viata. Decizia CEDO a fost primita cu precautie de reprezentantii Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), de guvernamint, care au precizat totusi ca Turcia va respecta principiile statului de drept si va lua deciziile pe care legea le impune. Un purtator de cuvint al guvernului a cautat sa linisteasca insa opinia publica, precizind ca eliberarea lui Ocalan nu poate fi pusa in discutie.

Decizia CEDO vine intr-un moment sensibil pentru Turcia, nevoita sa isi rezolve nenumaratele probleme legate de respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor, in efortul sau de a demara negocierile pentru aderarea la UE.

Pe de alta parte, rejudecarea procesului, avertizeaza analistii, ar putea stirni noi tensiuni intre nationalistii turci si kurzi. Momentul coincide, de altfel, cu o recrudescenta a confruntarilor dintre fortele de securitate turce si PKK, care a anuntat anul trecut ca a pus capat armistitiului incheiat in 1999.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.