Judecatorul spaniol Baltasar Garzon, care s-a declarat astazi abilitat sa ancheteze "disparitiile" din timpul regimului Franco, a cerut deschiderea mai multor gropi comune, printre care si cea in care a fost inmormantat poetul Federico Garcia Lorca, relateaza NewsIn.

Judecatorul Garzon a decis autorizarea exhumarii ramasitelor pamantesti ale unui director de scoala, Dioscoron Galindo, executat in 1936 in apropiere de Granada, in acelasi timp cu uciderea poetului de catre reprezentantii regimului lui Franco, potrivit textului deciziei.

Famila lui Garcia Lorca s-a opus mult timp deschiderii gropii comune, in care mai sunt inmormantati alti doi anarhisti, insa a anuntat in septembrie, pentru cotidianul El Pais, ca nu se va opune totusi deschiderii gropii comune. "Nu vom impiedica acesta decizie, chiar daca am dori ca acest lucru sa nu se intample, respectam dorinta celorlalte parti implicate", a declarat Laura Garcia Lorca, nepoata poetului si purtator de cuvant al familiei.

Nepoata directorului de scoala, Nieves Galindo, doreste sa verifice daca ramasitele pamantesti ale bunicului sau se afla in aceasta groapa si a inmanat o solicitare in acest sens judecatorului Garzon, cu sustinerea unei asociatii a familiilor victimelor regimului Franco.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.