Cunoscutul foto-jurnalist Shehzad Noorani a relizat un documentar cutremurator despre viata unor copii care traiesc in conditii greu de imaginat, botezati "copiii prafului negru". Acestia muncesc intr-un depozit insalubru de baterii uzate din Bangladesh, pentru incredibila suma de 1 dolar... pe sapatamana.

Reportajul lui Noorani a fost publicat in volumul 'What Matters', editat de David Elliot Cohen, jurnalist la New York Times, pentru ca apoi subiectul sa fie preluat si de CNN, sub forma unui slideshow, care descrie experienta fotografului. Imaginile pot fi gasite insa si pe pagina Flickr-Shehzad Noorani.

Zi de zi, femei si copii, uneori chiar mai mici de 4 ani, desfac bateriile uzate cu ajutorul ciocanelor, pentru a colecta componentele de carbon si metal reutilizabile. In jur, aerul este deosebit de toxic, ingreunat de carbon, praf si alte material daunatoare. Daca nu ar munci aici, copiii nu ar mai avea ce manca, pentru ca aceasta este singura modalitate de a castiga cativa banuti. In functie de volumul de munca, copiii pot castiga zilnic intre 30 si 50 de taka (adica intre 40 si 70 de centi). Ca sa castige un dolar, copiii muncesc uneori si o saptamana.

"Lucrul in astfel de conditii este deprimant, orele sunt lungi, munca este plictisitoare si totul…peretii, tavanul si chiar fetele si trupurile copiilor sunt acoperite cu un praf negru. In tot acest negru, de multe ori, numai albul ochilor si buzele umede ale copiilor mai sunt vizibile. Copiii isi umezesc meru buzele pentru a le mentine umede si ingurciteaza practic toate acele substante…", relateaza jurnalistul, dar poate ca mult mai puternice sunt imaginile surprinse de acesta.

Una dintre cele mai cutremuratoare imagini a fost publicata de catre Noorani si pe pagina sa Flickr.
"O femeie isi tine strans la piept copilasul acoperit cu praful de carbon. Nasul lui sangereaza din cauza infectiei provocate de mediul infestat din atelierul unde s-a jucat. Multe femei isi aduc copiii cu ele atunci cand muncesc", descrie Shehzad Noorani, o atmosfera ce poate fi regasita cu usurinta in multe astfel de ateliere aflate in apropierea capitalei statului Bangladesh, Dhaka.

Copiii din aceste ateliere se confrunta cu situatii tragice de viata, nici unul nu merge la scoala si desi muncesc din greu, mananca foarte putin. "Este absolut uimitor faptul ca inca pot sa zambeasca si sa para fericiti", spune Noorani.

Reportajul lui Shehzad Noorani reprezinta un semnal de alarma ce ar trebui sa incurajeaze lupta impotriva exploatarii copiilor nu doar din Bangladesh, ci din intreaga lume. Un raport anual UNICEF arata ca in intreaga lume sunt aproximativ 250 de milioane de copii care muncesc, 170 de milioane dintre acestia chiar in conditii deosebit de grele.

"Ar fi fost usor sa dramatizez si mai tare reportajul, astfel incat el sa fie senzational, dar chiar si asa puteti sa vedeti in fotografiile mele ca vorbesc despre o situatie terifianta. Incerc mereu sa am griija insa cum surprind problema, fiind constient de faptul ca reportajele senzationale din mass-media pot sa le faca mai mult rau copiilor”, comenteaza foto-jurnalistul pentru CNN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.