Presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, a plecat in cursul diminetii de ieri la Moscova, pentru a discuta cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre criza politica de proportii declansata in Ucraina dupa alegerile prezidentiale, a anuntat Presedintia de la Kiev, citata de Mediafax. Leonid Kucima urma sa se reintoarca la Kiev ieri seara, pentru a avea o reuniune cu Guvernul de la Kiev. Ieri, la Kiev se aflau in continuare zeci de mii de oameni pe strazi, care in numele Opozitiei democrate conduse de Viktor Iuscenko solicitau anularea alegerilor prezidentiale falsificate din 21 noimebrie.

Atunci, candidatul pro-rus Viktor Ianukovici, premier al Ucrainei, era anuntat castigator al alegerilor, scrutinul fiind fraudat flagrant in defavoarea castigatorului de drept, pro-europeanul Viktor Iuscenko, lider al Opozitiei democrate ucrainene. Desi Statele Unite, Uniunea Europeana si OSCE au denuntat atunci fraudarea alegerilor, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, s-a grabit sa recunoasca victoria lui Viktor Ianukovici in alegeri.

Discutia de ieri dintre Vladimir Putin si Leonid Kucima poate avea o influenta decisiva asupra crizei politice din Ucraina. Astfel, Parlamentul de la Kiev a votat miercuri o motiune de neincredere impotriva Guvernului lui Ianukovici, iar daca presedintele ucrainean va decide sa semneze motiunea Cabinetul de la Kiev va fi demis, urmand sa fie format un Guvern interimar. Intre timp, Opozitia democrata asteapta la Kiev, alaturi de zeci de mii de manifestanti care se afla pe strazile Capitalei, rezultatul Curtii Supreme de Justitie a Ucrainei, care urmeaza sa decida astazi daca scrutinul prezidential falsificat din 21 noiembrie va fi validat sau anulat. "Vom astepta decizia Curtii si pana nu vom cunoaste data noului scrutin, nu vom pleca de aici", a declarat liderul Opozitiei democrate, Viktor Iuscenko, aflat in noaptea de miercuri spre joi in fata zecilor de mii de sustinatori ai sai care demonstreaza non-stop pe strazile din Kiev.

Autoritatile recunosc fraudarea alegerilor

Un membru al Comisiei Electorale Centrale din Ucraina a admis ieri, in premiera, falsificarea alegerilor prezidentiale din Ucraina. Ruslan Kniazevici, membru al Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, a declarat ca rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale au fost falsificate cu aproximativ 1.000.000 de voturi, informeaza Mediafax. Ruslan Kniazevici a facut aceasta declaratie ieri, timpul audierilor de la Curtea Suprema de Justitie.

Europa: Rusia, vinovata de criza din Ucraina

Parlamentul European a adoptat ieri o rezolutie care invita autoritatile ucrainene sa organizeze din nou cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din tara, relateaza Rompres. De asemenea, rezolutia votata de Parlamentul European atrage atentia Kievului ca Ucraina va fi supusa unor sanctiuni "in caz de folosire a violentei" impotriva manifestantilor. Parlamentul European, care are doar un rol consultativ in materie de politica externa europeana, a recomandat, totodata, "suspendarea acordului de parteneriat si cooperare" dintre UE si Ucraina, precum si introducerea si a Ņaltor sanctiuni", daca autoritatile ucrainene vor recurge la violenta impotriva manifestantilor pasnici.

"Federatia Rusa si mai ales presedintele Vladimir Putin s-au folosit de influenta lor asupra rezultatelor alegerilor prezidentiale din Ucraina, in scopul de a-si asigura victoria candidatului Victor Ianukovici. Rusia poarta o mare responsabilitate in ceea ce priveste situatia actuala din Ucraina", se mentioneaza in documentul adoptat de Parlamentul European.