Mii de manifestanti au protestat sambata la Roma, la apelul aripii dure a stangii italiene, fata de politica lui Silvio Berlusconi si riscul de "dictatura", in doua proteste separate, potrivit organizatorilor, relateaza AFP.

Stanga radicala - comunistii si Verzii - au chemat la proteste fata de politica economica si sociala a lui Berlusconi, criticand reducerile bugetare pentru sistemul educatiei si atingere adusa laicitatii, potrivit presei. "Astazi, stanga s-a pus in miscare impotriva guvernului Berlusconi, in conditiile in care Partidul Democrat (PD, principalul partid de stanga condus de Walter Veltroni) nu face opozitie, nici sociala si nici politica", a declarat liderul comunist Franco Giordano.

Organizatorii au afirmat ca 300.000 de persoane au manifestat, dar surse din politie au spus ca au fost prezenti 100.000 de manifestanti. Prefectura politiei a anuntat sambata seara ca au fost 20.000 protestatari.
A fost prima manifestatie a stangii radicale de cand a fost eliminata din Parlament la algerile din aprilie, castigate de dreapta, PD hotarand sa se prezinte singur la alegerile legislative. Intr-o alta zona a orasului, cateva mii de persoane au asistat la lansarea unei petitii impotriva controversatei legi care il protejeaza pe Silvio Berlusconi de urmaririle penale.

"Cand dictatura este aproape, trebuie imediat sa opunem rezistenta, pana nu este prea tarziu", a spus fostul judecator anticoruptie Antonio Di Pietro, lider al partidului IDV (Italia valorilor), care face o opozitie radicala fata de Berlusconi.

Prezent la aceasta manifestatie, laureatul italian al Premiului Nobel pentru literatura Dario Fo a criticat legea, spunand ca este "neconstitutionala", un act legislativ ce "nu ar fi fost niciodata acceptat intr-o alta tara civilizata".

IDV a amplasat circa 3.500 de standuri in intreaga tara pentru a strange cele 500.000 de semnaturi necesare organizarii unui referendum pentru abrogarea acestei legi, votata in iulie, la putin timp dupa revenirea la putere a lui Berlusconi.

Legea suspenda urmaririle penale pentru primii patru oficiali ai tarii (presedintele republicii, premierul, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului) pe durata mandatului lor. Legea il vizeaza in mod special pe Berlusconi, caruia ii sunt intentate doua procese la Milano si care au fost oprite, in conformitate cu noua lege.

Desi aliat al partidului lui Di Pietro, PD a refuzat sa se alature acestei initiative si a chemat la o mare manifestatie pentru "salvarea Italiei", la 25 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.