Disidenti chinezi si militanti rusi figureaza printre favoritii premiului Nobel pentru pace care se decerneaza vineri la Oslo, in conditiile in care anul acesta se celebreaza 60 de ani de la semnarea Declaratiei universale a drepturilor omului, relateaza NewsIn.
Recompensarea unor persoane care se opun regimurilor de la Beijing si Moscova risca sa supere autoritatile celor doua tari. De altfel, cu titlu preventiv, Beijingul a emis deja, joi, un avertisment legat de o eventuala acordare a premiului unui disident chinez.

Avand de ales anul acesta intre 197 candidati, Comitetul Nobel ar putea decide sa se concentreze asupra razboaielor ignorate din Africa, spun observatorii. Insa, cum pagina Jocurilor Olimpice a fost intoarsa fara a se ajunge la progresele sperate in materie de drepturile omului, multi privesc inspre China. Lista nominalizatilor nu este data publicitatii, astfel incat nu se pot face decat niste prognoze bazate pe conjunctura.

Disidentii aflati in inchisoare Gao Zhisheng si Hu Jia sunt pretendenti seriosi, potrivit directorului Institutului de cercetare pentru pace de la Oslo, un obisnuit al pronosticurilor. "Comitetul Nobel probabil este interesat de China de multi ani, dar este posibil ca pana acum sa nu fi gasit candidati care sa se impuna si poate ca nici nu a dorit sa lezeze pregatirea JO", explica Stein Toennesson. "JO au fost un succes la prima vedere, dar nu si din punctul de vedere al drepturilor omului", a subliniat el.
La 19 ani dupa ce Dalai Lama a primit Nobelul, acordarea premiului lui Gao Zhisheng, avocat autodidact, in prezent scos din Barou, si/sau lui Hu Jia, militant pentru drepturile omului, mediu si victimele SIDA, ar risca sa infurie regimul chinez. Preventiv, Beijingul a cerut comitetului Nobel sa faca "alegerea cea buna" si, ca sa fie si mai clar, Ministerul chinez de Externe l-a calificat joi drept "criminal" pe Hu Jia si a somat comitetul norvegian al Nobelului sa se retina de la orice "ingerinta grosiera" in treburile interne ale statului chinez.
Printre alti disidenti adusi in discutie figureaza Wei Jingsheng si Rebiya Kadeer, reprezentanta a minoritatii musulmane uigure.

Premiul ar putea fi acordat in egala masura unui militant rus pentru drepturile omnului, ca avocata Lidia Iosupova, fosta responsabila a ONG-ului Memorial, a carei activitate a contribuit la dezvaluirea crimelor comise in Cecenia. Un alt nume vehiculat este cel al Svetlanei Gannuskina, care militeaza pentru drepturile refugiatilor im Rusia.

Insa iritatea Rusiei sau Chinei prin acordarea premiului unor disidenti risca sa fie contraproductiva si sa duca la o inasparire a pozitiilor, spune Niels Butenschoen, cercetator la Centrul norvegian pentru drepturile omului de la Universitatea din Oslo.

Potrivit lui Jan Egeland, fost coordonator al serviciilor de urgenta ale ONU si actual director al Institutului norvegian al Afacerilor Internationale (NUPI), a venit momentul sa fie aduse in atentia lumii conflictele uitate din Africa, de exemplu cel din RD Congo. Un candidat ar putea fi medicul Denis Mukwege, fondatorul spitalului din Panzi, care se ocupa de femeile victime ale violentelor sexuale.

"Este bine sa extindem conceptul pacii, dar nu trebuie sa ne indepartam de la definitia initiala - adica cei si cele care actioneaza pentru victimele de razboi si impotriva conflictelor militare", spune Egeland.
Potrivit televiziunii norvegiene NRK, Comitetul Nobel ar putea alege un candidat mai putin controversat, cum ar fi mediatorul pentru pace Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, dat adesea ca favorit in ultimii ani impreuna cu fundatia sa, Crisis Management Initiative (CMI). Diplomatul in varsta de 71 de ani ar fi recompensat astfel pentru sarcinile de mediator de care s-a achitat in Namibia, Irlanda de Nord, in Balcani si mai ales in provincia indoneziana Aceh, unde a si repurtat cel mai mare succes al sau, facilitand acordul de pace semnat in 2005. Ramane totusi esecul din Kosovo, provincia care si-a declarat unilateral independenta de Serbia in februarie anul acesta.

Coalitia impotriva armelor cu submunitii este de asemenea adusa in discutie, dupa ce circa 100 de tari au fost de acord sa interzica bombele cu submunitii, arme devastatoare pentru civili.

Alte nume evocate: fosta ostatica Ingrid Betancourt, liderul opozitiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, calugarul vietnamez Thich Quang Do, americanii Sam Nunn si Richard Lugar, autorii unei initiative de dezarmare, si, in conditiile cresterii preturilor la alimente, Agentia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Programul Alimentar Mondial (PAM).

Anuntul va fi facut de Institutul Nobel de la Oslo la ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei).
Anul trecut, premiul de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane de euro) a fost acordat americanului Al Gore si Grupului interguvernamental de experti pentru clima (GIEC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.