"In timpul intalnirii de dimineata, presedintele a anuntat ca va da timp Parlamentului pentru a gasi o solutie", declarase miercuri Presedintia, fara a da alte precizari. Presedintele, care, potrivit AFP, a plecat apoi in Italia, le-a dat o zi deputatilor pentru a aduce amendamente tehnice legislatiei electorale si pentru a debloca fondurile necesare organizarii unui scrutin anticipat, au explicat parlamentarii, potrivit Interfax.

"Iuscenko asteapta ca Parlamentul sa ia o decizie pe tema acordarii de fonduri si dupa aceea se va gindi daca va semna sau nu decretul" de dizolvare, afirmase un responsabil al Partidului Regiunilor, Oleksandr Efremov.

Dizolvarea Parlamentului ucrainean, a treia in decurs de trei ani, intervine ca urmare a destramarii, in luna septembrie, a coalitiei guvernamentale prooccidentale pe care partidul presedintelui o forma cu formatiunea premierului Iulia Timosenko, fosta sa partenera din timpul Revolutiei portocalii din 2004, care, intre timp, a devenit unul dintre adversarii politici ai liderului de la Kiev.

"Declar suspendarea activitatilor Parlamentului si convocarea alegerilor anticipate", a anuntat Iuscenko intr-o alocutiune televizata inregistrata. "Votul va avea loc in mod democratic si cu respectarea legii", a anuntat presedintele.