Proiectilul a fost gasit la 30 m de tribuna de la care liderul american a vorbit la Tbilisi

Seful Consiliului de securitate al Georgiei a dezvaluit ieri faptul ca o grenada, care nu era armata, a fost descoperita chiar in apropierea tribunei de la care presedintele american George W. Bush a vorbit marti la Tbilisi, in fata zecilor de mii de georgieni veniti sa-l vada. "O grenada, cel mai probabil de productie sovietica, a fost gasita la 30 de metri de tribuna, in momentul in care cei doi presedinti se aflau acolo", a declarat Ghela Bejuasvili televiziunii georgiene.

Grenada nu era armata si nu prezenta nici un pericol, a adaugat Bejuasvili, precizind ca aceasta "nu a fost aruncata", ci gasita de un membru al serviciilor de securitate georgiene. Potrivit sursei citate, era vorba de o grenada de tipul celor folosite in general la lucrari de demolare.

Efectul detonarii unui astfel de proiectil poate fi fatal pentru cei aflati in imediata apropiere, insa, spre deosebire de cele ofensive, acest tip de grenade nu sint construite pentru a imprastia schije, a mai spus oficialul de la Tbilisi, care a precizat totusi ca nu este expert in astfel de probleme. Oficialul georgian a tinut sa precizeze ca Bush nu s-a aflat niciodata intr-un real pericol, cu atit mai mult cu cit in fata tribunei fusese instalat un ecran de protectie. "Cei care au adus-o au vrut fara indoiala sa infricoseze oamenii si sa faca zgomot in presa. In mod clar au reusit, din moment ce ma aflu aici, in fata televiziunii", a subliniat responsabilul georgian.

Informatia fusese furnizata cu citeva ore mai devreme de serviciul de securitate din jurul presedintelui Bush, care afirmasera ca o grenada a fost "lansata" impotriva liderului Casei Albe in timpul discursului sau.

Cu toate acestea, un expert militar georgian, Tamas Hachidze, a contrazis versiunea oficiala, afirmind ca era vorba de o grenada ofensiva de tip RDG-5. Potrivit ambasadei americane de la Tbilisi, ancheta va fi efectuata in comun de experti americani si georgieni.

Grenada RDG-5, de productie sovietica, contine o incarcatura de 110 grame de material cu mare putere exploziva
• incarcatura exploziva e inconjurata de un invelis de fragmentare cu striatii, acesta fiind inclus, la rindul sau, intr-o carcasa de otel subtire.
• RDG-5 are un fuzibil cu temporizare de 3-4 secunde si o raza de imprastiere eficace a schijelor de 25 metri


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.