Premiul Nobel pentru medicina si-a desemnat astazi castigatorii: germanul Harald zur Hausen si francezii Franoise Barr-Sinoussi si Luc Montagnier, pentru lucrari de virusologie, anunta site-ul oficial al Academiei suedeze.

Premiul de 10 milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari) va fi impartit de germanul Harald zur Hausen, care este recompensat pentru lucrarile sale in domeniul cancerului de col uterin, si de francezii Francoise Barre-Sinoussi si Luc Montagnier pentru descoperirea HIV, virusul care provoaca SIDA, arata NewsIn.

"Descoperirea a fost esentiala pentru intelegerea actuala a biologiei acestei boli si pentru tratamentul antiretroviral al ei", afirma comitetul Nobel, cu referire la descoperirile cercetatorilor francezi. Studiile germanului Harald zur Hausen asupra cancerului de col uterin la femei, al doilea tip de cancer raspandit la femei, au primit de asemenea Premiul Nobel. Hausen a descoperit ca papilomavirusurile umane (VPH) sunt cauza necrutatoarei boli.

Emotiile decernarii premiilor Nobel continua cu anuntarea, in urmatoarele zile a premiilor pentru descoperiri in Chimie, Fizica si Psihologie. Premiile pentru fizica si chimie vor fi decernate marti si miercuri.

Premiul pentru economie va incheia sezonul Nobel la 13 octombrie, iar actuala criza financiara internationala nu ar trebui sa influenteze comitetul de anul acesta, sustin expertii. Totusi, ei nu exclud faptul ca noua criza economica mondiala ar putea influenta deciziile viitoare, in conditiile in care teoriile liberalismului economic, recompensate in trecut, sunt acum aratate cu degetul.

Dar poate ca cele mai asteptate premii sunt cele pentru Pace si Premiul Nobel pentru Literatura. Cursa Premiului Nobel pentru Literatura se anunta a fi si mai incitanta, mai ales ca scriitoarea de origine romana Herta Müller, se afla printre nominalizati.

Premiile Nobel au fost atribuite prima data in 1901, dupa ce bogatul industrias Alfred Nobel si-a dedicat averea crearii acestor premii. Laureatii primesc la 10 decembrie o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane de euro), care poate fi impartit, la fiecare categorie, intre trei castigatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.