Academia suedeza este ultima care isi anunta castigatorul dintre toate institutiile care decerneaza premiile Nobel, fiind foarte discreta cu aceste anunturi. Data a fost anuntata vineri intr-un post pe site-ul academiei.

Decernarile Premiilor Nobel vor incepe luni cu premiul pentru medicina. Castigatorii pentru chimie, fizica si pace vor fi de asemenea anuntate saptamana viitoare, iar predictiile indica faptul ca, printre castigatori, vom regasi oameni de stiinta a caror activitate vizeaza existenta materiei negre sau experimente din genetica, arata o analiza Thomson Reuters. Metodologia utilizata de Thomson Reuters in predictiile pentru Nobel consta in corelarea unei statistici privind referirile din literatura de specialitate la teoriile cercetatorilor cu importanta descoperirilor facute de fiecare om de stiinta. Doar premiul pentru economie va fi dezvaluit abia pe 13 octombrie, arata un anunt de pe situl Academiei.

Maria Schottenius, coordonatoarea paginilor culturale din cotidianul suedez "Dagens Nyheter", avanseaza pentru prima oara pe lista posibililor laureati Nobel 2008 numele scriitoarei germane de origine romana Herta Müller. Potrivit NewsIn, presa suedeza vehiculeaza numele romancierului Jean-Marie Gustave Le Clézio, laureat al premiului Renaudot in 1963, dar si pe cel al algerienei de limba franceza Assia Djebar (Fatima-Zohra Imalayen). Kerstin Lundberg, specialist in literatura pentru radio-ul suedez, il vede pe francez favorit in cursa pentru Nobel, mai eles ca "Franta nu a mai castigat premiul de mult timp."

Alti autori despre care se vorbeste in mediile literare, ca fiind pe lista scurta a Nobelului, sunt poetul sirian Adonis (Ali Ahmad Saïd), americanii John Ashberry si Philip Roth, israelianul Amos Oz si chiar peruvianul Mario Vargas Llosa.

Herta Müller s-a nascut intr-o familie de svabi din Banat, dar a emigrat in Germania in 1987, dupa ce legaturile ei cu studentii si scriitorii de limba germana din Aktionsgruppe Banat intra in atentia Securitatii. Mama scriitoarei a fost deportata intr-un lagar din Uniunea Sovietica, astazi pe teritoriul Ucrainei.
Intrebata, la ICR, anul trecut, daca premiul Nobel este semnificativ pentru creatia unui scriitor, Müller spunea ca singurul atuu al acestei distinctii este suma mare de bani pe care laureatul o primeste, nicidecum recunoasterea literara.

Scriitoarea a fost membra a Aktionsgruppe Banat. Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea a fost data afara din serviciul la care lucra si a fost trimisa intr-un "mediu muncitoresc sanatos", la o intreprindere numita Tehnometal, pentru reeducare, unde a lucrat apoi ca traducatoare. Ulterior, si-a castigat traiul lucrand la unele gradinite si acordand ore particulare de germana.

Volumul de debut, "Niederungen" - "Tinuturile joase", a aparut in 1982, dupa o puternica confruntare cu cenzura, care i-a ciopartit simtitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea a fost publicata si in Republica Federala Germania, exact asa cum fusese scrisa de autoare. Reactia autoritatilor din Romania a fost dura: i s-a interzis sa mai publice. In 1987 a emigrat in Republica Federala Germania, impreuna cu sotul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.

In prezent este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie. Herta Müller este singura femeie scriitor nominalizata la Premiul Nobel pentru Literatura pe care a dat-o Romania. De-a lungul anilor, pe lista candidatilor la premiul suprem al literaturii mondiale s-au regasit si numele unor scriitori ca Lucian Blaga sau Nichita Stanescu.

Premiul Nobel pentru literatura pe 2007 a fost atribuit britanicei Doris Lessing, Academia suedeza alegand sa recompenseze "povestitoarea epica a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara analizeaza o civilizatie divizata". Ea a devenit cea mai batrana persoana care a fost vreodata premiata cu Nobelul pentru literatura de la Theodor Mommsen, la 85 de ani, in 1902.

Doris Lessing a fost publicata si in Romania cu operele sale "O coborare in Infern" (1986) si "Povesti americane" (1989).

Premiile Nobel se acorda din 1901, pentru fizica, chimie, psihologie sau medicina, literatura si pace, arata NewsIn. Luni, 6 octombrie, Academia Suedeza va anunta laureatul Nobel pentru medicina. Anul trecut, Nobelul pentru chimie a fost decernat germanului Gerhard Ertl, Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft din Berlin, pentru studiile sale privind procesele chimice ale suprafetelor solide, iar cel pentru fizica francezului Albert Fert si germanului Peter Grünberg. Nobelul penrtu medicina i-a revenit lui Oliver Smithies, University of North Carolina at Chapel Hill, Sir Martin J. Evans, Cardiff University si Mario R. Capecchi, University of Utah Salt Lake City, pentru descoperirea principiilor derivate din experimentul introducerii unor gene modificate la soareci, folosind celule stem embrionare. Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanilor Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson, pentru studiile asupra teoriei de concepere a mecanismelor pietei.