Rapitorii celor 11 turisti europeni eliberati luni in Egipt "au eliberat din proprie initiativa" ostaticii, a declarat marti secretarul de stat german pentru afaceri interne, August Hanning, relateaza NewsIn, citand AFP.
"Unii dintre rapitori au fost ucisi sau capturati de fortele sudaneze. Rapitorii ramasi au eliberat apoi ostaticii", a declarat Hanning.

Oficialul a confirmat ca "fortele speciale germane s-au dus in Egipt pentru a ajuta la operatiunile de eliberare, dar nu au intervenit".

Potrivit unor surse din fortele de securitate germane, sase rapitori au fost ucisi duminica la un baraj rutier pe care incercau sa-l treaca, avind cu ei ostaticii. Doi rapitori au fost arestati atunci. Potrivit surselor, rapitorii erau membri ai "unor triburi locale" care actionau la frontierele dintre Egipt, Sudan, Ciad si Libia.

Cinci germani, cinci italieni si o romanca, insotiti de opt egipteni, au fost rapiti in 19 septembrie in timpul unei expeditii cu masini de teren in sudul Egiptului, in apropierea granitei cu Sudanul, intr-o zona frecventata de contrabandisti si traficantii de arme. Ostaticii au fost transferati in Sudan, apoi in Libia, pentru a fi in cele din urma dusi din nou in Sudan, sambata. Autoritatile sudaneze au fost cele care au anuntat acest periplu, dezmintit insa de Libia si Ciad.

Rapitorii celor 19 europeni si egipteni, majoritatea adolescenti, au abandonat ostaticii in desert inainte de recuperarea lor de catre armata egipteana, a declarat marti un fost ostatic.

Responsabili ai serviciilor de securitate egiptene au declarat ca un comando egiptean a eliberat ostaticii intr-un raid luni dimineata, in Ciad, ucigand multi dintre rapitori, insa unul dintre soferii egipteni care ii insoteau pe cei 11 turisti, Chérif Farouq Mohammed, a spus ca ostaticii au fost eliberati duminica noapte de rapitori, descrisi ca fiind "majoritatea adolescenti".

"Era evident ca nu aveau curajul sa ne ucida. Erau adolescenti, de 15 sau 16 ani, in afara de cativa, care erau mai mari"
, a spus fostul ostatic. "Rapitorii au inceput sa se plictiseasca pe final. Tot spuneau: unde sunt banii nostri, ca sa putem pleca de aici?", a adaugat egipteanul.

Rapitorii cerusera zece milioane de euro de la negociatorii germani, pe care i-au contactat prin sotia germana a unuia dintre ostatici. Pana la urma au redus cererea la sase milioane de euro. Cei 11 turisti - cinci germani, cinci italieni si o romanca - precum si cei opt insotitori ai lor egipteni, au fost rapiti la 19 septembrie in sud-vestul Egiptului si dusi in Sudan. Luni, turistii au fost repatriati.

Autoritatile sudaneze au anuntat ca au ucis duminica sase dintre rapitori si au capturat alti doi, dupa ce au interceptat masina in care se aflau, la un baraj. Potrivit lui Mohammed, banditii ucisi duminica plecasera "pentru a lua rascumpararea".

"Eram ingrijorati de ce urma sa ni se intimple dupa ce ar fi primit banii. Poate ca urmau sa ne lase sa murim in desert", a povestit fostul ostatic, precizand ca rapitorii "vorbeau prost araba". Contrar oricaror asteptari, rapitorii au pastrat trei vehicule de teren apartinand companiei turistice, anuntand ostaticii ca erau liberi sa plece cu masina care ramasese, dupa ce le-au dat un aparat GPS. Cei 19 s-au urcat in masina, unii pe acoperis, si s-au indreptat spre nord, spre Egipt.

"In jurul orei 02.00, am sosit intr-o regiune din desert greu de traversat. Am decis sa dormim si sa plecam a doua zi",
a povestit barbatul. "In jurul orei 10.00, luni, am vazut trupele egiptene, care pareau sa vina spre noi", a adaugat el.

"Nu am auzit niciun foc de arma", a spus fostul ostatic, aluzie la versiunea oficial egipteana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.