Eliberarea, anuntata de televiziunea publica egipteana, a fost confirmata in scurt timp de Ministerul de Externe italian si apoi de cel roman.

"Conationalii nostri si toti ceilalti ostatici din Egipt au fost eliberati. Verificam in ce stare de sanatate sunt", a declarat ministrul de externe italian Franco Frattini la Belgrad, unde se afla pentru o vizita bilaterala. Grupul de ostatici se afla "in mainile autoritatilor egiptene", a precizat ministrul italian.

Grupul a fost eliberat in urma unei operatiuni ale carei detalii "nu pot fi inca date publicitatii, in colaborare cu autoritatile egiptene". "Este rezultatul unei colaborari internationale pentru care trebuie sa le fim cu adevarat recunoscatori altor tari care au cooperat cu noi", a mai spus Frattini.

Eliberarea celor 19 ostatici a fost anuntata initial de televiziunea publica egipteana. Televiziunea preciza ca ostaticii sunt in stare buna si sunt in drum spre Cairo, fara alte detalii.

Cinci germani, cinci italieni si o romanca, insotiti de opt egipteni, au fost rapiti in 19 septembrie in timpul unei expeditii cu masini de teren in sudul Egiptului, in apropierea granitei cu Sudanul, intr-o zona folosita de contrabandisti si traficantii de arme. Ostaticii au fost transferati in Sudan, apoi in Libia, pentru a fi in cele din urma dusi din nou in Sudan sambata. Autoritatile sudaneze au fost cele care au anuntat acest periplu, din adapost in adapost, ostaticii trecand clandestin dintr-o tara in alta.

Eliberarea intervine dupa ce armata sudaneza a anuntat duminica impuscarea a sase dintre rapitori si arestarea altor doi. Autoritatile sudaneze anuntasera de asemenea ca ostaticii ar fi in Ciad, dar autoritatile locale nu au confirmat.

Toate indiciile care se acumulasera in ultimele zile sugerau ca eliberarea este o chestiune de timp. Un oficial egiptean declarase duminica sub acoperirea anonimatului ca rascumpararea, despre care se crede ca ar fi de sase milioane de euro, a fost platita rapitorilor inca de la sfarsitul saptamanii trecute, in momentul transferarii ostaticilor in Libia. Aceeasi sursa declarase ca o delegatie egipteana se pregateste sa mearga in sudul tarii "peste doua sau trei zile" pentru a-i prelua pe ostatici.


REALITATEA.NET - Cele 19 persoane răpite în Egipt, eliberate de armata egipteană, au ajuns la Cairo