Bruxelles-ul nu este numai capitala Europei unite, ci si cea a furturilor din apartamente. Radom, o municipalitate din Polonia, este orasul Europei cu cel mai mare procent de someri, iar in urbea italiana Caserta se fura cele mai multe masini. Acestea sunt numai cateva dintre rezultatele celui mai extins studiu privind calitatea vietii a circa trei sferturi din locuitorii Europei care, statistic, locuiesc in mediul urban.

Gigantica radiografie a urbelor europene, realizata de institutul de statistica al Comisiei Europene - Eurostat, a fost publicat ieri de executivul Uniunii Europene (UE).

Laborioasa centralizare statistica a Eurostat, intitulata Auditul Urban, a fost realizata pe parcursul a aproape zece ani si acopera o plaja vasta de indicatori socio-economici, prelevati din nu mai putin de 362 de orase din Europa cu peste 50.000 de locuitori – municipalitati din cele 27 de tari membre precum si un numar de localitati urbane din Turcia, Croatia, Norvegia si Elvetia.

Centralizarea statistica a vizat o colectie eclectica de peste 300 de indicatori – de la trendul demografic, spatiul locativ, sanatate, transport, mediu de afaceri si educatie la indicatori de mediu, infrastructura informatica, oportunitati culturale si de recreere sau criminalitate.