Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, va regandi politica americana si transatlantica fata de Rusia, daca va castiga alegerile prezidentiale, lucru care ar fi o prioritate a primelor 100 de zile de mandat, a declarat un consilier al lui McCain, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Randy Scheunemann, consilier pe politica externa a lui McCain, a declarat ca invadarea Georgiei de catre Rusia a demonstrat avertismentele formulate de McCain cu privire la faptul ca Moscova reprezinta o amenintare pentru tarile vecine.

"Cred ca prioritatea va fi stabilirea unei politici comune transatlantice, care sa recunoasca faptul ca Rusia exista, nu sa idealizeze Rusia", a declarat Scheunemann, intr-un interviu, adaugand ca senatorul de Arizona se va ocupa de acest lucru in primele trei luni ale mandatului, daca va fi ales.

"Ceea ce spune senatorul McCain este ca lucrurile s-au schimbat si va trebui sa ne angajam intr-o abordare complexa, sa ne revizuim relatiile bilaterale (cu Rusia), dar si sa colaboram cu aliatii europeni, in stabilirea unei politici comune", a precizat el.

Administratia americana, indiferent care ar fi, poate actiona destul de limitat in privinta Rusiei, avand in vedere nevoia de sustinere din partea rusilor in ceea ce priveste ambitiile nucleare ale Iranului si Coreei de Nord.

Scheunemann a spus ca Occidentul ar putea bloca candidatura Rusiei la organizatii internationale ca Organizatia Mondiala a Comertului sau G8, o abordare pentru care McCain a militat, in vederea sanctionarii presedintelui Dmitri Medvedev si a predecesorului sau in functie, Vladimir Putin. "Avem multe cai de a actiona. A respinge legitimitatea candidaturii la G8 pentru regimul Putin-Medvedev reprezinta un inceput. Este un lucru foarte important pentru Rusia", a subliniat el.

Planul politicii externe este considerat unul dintre cele mai importante domenii de expertiza ale lui McCain si va fi abordat la prima dezbatere pe care o va avea cu candidatul democrat Barack Obama, inainte de alegerile din 4 noiembrie.

Pe langa razboaiele din Irak si Afganistan, Scheunemann a spus ca alte prioritati in primele luni de mandat, daca va fi ales, se refera la negocierile cu Coreea de Nord in dosarul nuclear si imbunatatirea relatiilor cu Pakistanul.

In ceea ce priveste Coreea de Nord, Scheunemann a refuzat sa spuna daca McCain va avea aceeasi abordare ca presedintele George W. Bush. "Ceea ce a spus senatorul McCain este ca cel mai important lucru in privinta programului nuclear nord-coreean este sa fim pe aceeasi linie cu aliatii democratici din regiune, cu Japonia si Coreea de Sud", a precizat el.

Consilierul a spus ca McCain nu se va amesteca in relatiile Israelului cu Siria, care desfasoara negocieri de pace informale, mediate de Turcia. "O administratie McCain nu ar critica deciziile de securitate ale Israelului, fie ca este vorba despre decizia de a demara relatii diplomatice sau de a decide cu cine sa se confrunte pe plan militar", a spus el.

Consilierul a respins ingrijorarile exprimate de critici, potrivit carora administratia McCain ar fi una "militarista", spunand ca Iranul, tara al carei presedinte a cerut stergerea Israelului de pe harta, se va confrunta cu noi sanctiuni inainte de a se lua in calcul optiunea militara. "In legatura cu Iranul, el a spus clar ca sunt multe alte lucruri pe care le putem face si trebuie sa le facem pe plan financiar, economic, diplomatic, inainte de a se lua o decizie cu privire la abordarea militara", a subliniat consilierul lui McCain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.