Un capitalist convins, infuriat de planul administratiei SUA de salvare a sectorului financiar, a cumparat o pagina intreaga de publicitate in cotidianul The New York Times pentru a-i acuza pe presedinte, pe secretarul trezoreriei si pe presedintele Federal Reserve ca sunt "noi comunisti", informeaza NewsIn.

Pe pagina in regim de publicitate aparuta in New York Times este publicata o caricatura care ii infatiseaza pe presedintele George W. Bush, pe secretarul trezoreriei, Henry Paulson, si pe presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, infigand un steag dupa modelul celui de la Iwo Jima Memorial, de langa Washington, un monument dedicat soldatilor americani cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Reuters. Numai ca steagul purtat de Bush, Bernanke si Paulson poarta simbolurile comuniste, secera si ciocanul, iar pe el scrie "mare asigurator", "Detroit auto" si "bancile din Wall St.". In spatele celor trei se afla o piatra funerara pentru intreprinderile private si capitalism, iar o placuta proclama deasupra capetelor celor trei protagonisti: "Noul comunism".

"Ridica un nou stindard", a comentat Bill Perkins, un om de afaceri din Houston, care a platit 130.000 de dolari pentru aceasta pagina in regim publicitar. "Am devenit o tara socialist-comunista", a declarat el, invocand un comunism bazat pe teoria economica potrivit careia facilitatile acordate marilor intreprinderi stimuleaza economia in ansamblu.

Bernanke si Paulson au fost audiati marti in Congres, iar cei doi oficiali ai administratiei au pledat pentru aprobarea urgenta a planului in valoare de 700 de miliarde de dolari prin care Trezoreria americana va cumpara activele neperformante ale bancilor pentru a evita ceea ce presedintele Fed a numit "consecintele foarte grave asupra pietelor financiare si a economiei".

"Au schitat scenarii foarte inspaimantatoare, dar eu sunt un trader. Trec prin scenarii inspaimantatoare in fiecare zi", a spus Perkins. "Vreau sa stiu daca ma lansez intr-o afacere unde voi concura cu guvernul. Trebuie sa ies din acea afacere", a argumentat el.

Perkins se alatura in acest fel altor voci critice la adresa planului de salvare propus de administratie. Inclusiv republicani conservatori precum Newt Gingrich, fost speaker al Camerei Reprezentantilor, sunt nemultumiti de solutia Casei Albe. Acesti critici spun ca administratia tradeaza principiile pietei libere prin ajutorul acordat sectorului financiar.

Caricatura folosita in pagina publicitara apartine lui Dawolu Jabari Anderson, membru al unui grup de artisti din Houston.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.