Fortele de securitate din Pakistan au deschis focul asupra a doua elicoptere militare americane, care au intrat ilegal in spatiul aerian pakistanez deasupra zonelor tribale de la frontiera cu Afganistanul, au anuntat responsabili, potrivit NewsIn.

"Fortele pakistaneze au tras asupra a doua elicoptere militare americane, iar ele au fost obligate sa revina in Afganistan", a declarat unul dintre oficialii locali ai serviciilor de securitate.

"Elicopterele au plecat dupa tirurile trupelor noastre", a confirmat oficialul.

Un ofiter al serviciilor de securitate din Islamabad a explicat apoi ca soldati si paramilitari au deschis focul de doua ori in interval de jumatate de ora. "Elicopterele veneau catre frontierele noastre. Am fost avertizati si, cand au ajuns exact deasupra frontierei, am inceput sa tragem. Aparatele au plecat dupa cateva minute", a explicat sursa.

"Dupa circa o jumatate de ora, au facut o noua tentativa. Am ripostat din nou, tragand in sus, nu spre ele, si au plecat", a declarat oficialul.

Incidentul s-a inregistrat in apropierea satului Lwara Mundi, in districtul Waziristanul de Nord, unde armata pakistaneza lupta impotriva militantilor islamisti apropiati de al-Qaida.

Avioane fara pilot, aparent ale armatei americane, au lansat miercuri patru rachete, intr-o zona tribala din nord-vestul Pakistanului, cinci persoane fiind ucise.

Seful Statului Major american, Michael Mullen, care se afla la Islamabad, a reafirmat ca SUA respecta suveranitatea Pakistanului, dupa intensificarea atacurilor americane impotriva al-Qaida in nord-vestul acestei tari.

Armata americana a lansat astfel de atacuri aproape zilnic, in ultimele saptamani, in zonele din nord-vestul Pakistanului, Washingtonul fiind convins ca insurgentii afgani si al-Qaida si-au reconstituit fortele in aceste regiuni. Rachetele ucig militanti islamisti, dar uneori si civili.

Pakistanul a deuntat categoric aceste "incalcari" ale suveranitatii sale, dar fara rezultat. Tonul a urcat la 3 septembrie, cand un comando american a atacat direct la sol un sat din zona tribala, ucigand, potrivit Islamabadului, 15 civili, printre care femei si copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.