Barack Obama, care a mentinut saptamana trecuta tonul agresiv fata de adversarul sau in cursa pentru Casa Alba, John McCain, isi continua in clipurile difuzate la televiziune si pe internet ofensiva impotriva candidatului republican, pe care il califica drept "rupt de realitate", relateaza NewsIn.

Dupa declaratiile contestate ale adversarului sau, care a afirmat luni, in plina criza financiara, ca "bazele economiei americane sunt puternice", echipa de campanie a lui Barack Obama si-a intensificat eforturile pentru a transmite mesajul ca John McCain "nu intelege" problemele economice.

Un prim clip difuzat la inceputul saptamanii, intitulat "Bazele", il prezinta pe John McCain repetand in diverse momente ale campaniei punctul sau de vedere, discutabil, privind economia americana.

Potrivit unui studiu al Universitatii Winsconsin, dat publicitatii miercuri, "in prima saptamana de dupa conventii, Obama a difuzat o proportie mai mare de publicitate negativa decat McCain". "56% din publicitatea difuzata de McCain a fost negativa si 77% din cea difuzata de Obama", se arata in studiu.

Aceasta tendinta s-a confirmat si saptamana aceasta, in conditiile in care lupta pentru a domina dezbaterea economica a devenit cruciala. "Saptamana aceasta, dezbaterea s-a purtat in domeniul economic, astfel ca atacurile prin intermediul clipurilor publicitare s-au concentrat pe aceasta tema", a adaugat Stephen Hess, de la Brookings Institution.

In doua spoturi noi, difuzate miercuri seara, Obama a adoptat acelasi ton implacabil. Primul se refera la dosarele privind mediul carora li s-a opus McCain in Congres: biocarburantii, masinile electrice, energia solara sau eoliana. "Dar McCain este in favoarea unei surse de energie: companiile petroliere. McCain ar acorda noi reduceri de impozite in valoarea de patru miliarde de dolari companiilor petroliere", afirma o voce auzita pe fundal.

In al doilea clip, strategii lui Obama se concentreaza pe apropierea dintre candidatul republican si presedintele actual. "O economie distrusa, banci falimentare, piata instabila, familii in dificultate. Pentru noi apararea securitatii sociale nu a fost niciodata atat de importanta. Dar John McCain a votat de trei ori pentru privatizarea acestui sector. McCain a spus 'Fac campanie in favoarea planului presedintelui Bush'" in ceea ce priveste securitatea sociala, afirma naratorul in timp ce pe ecran apar imagini cu senatorul de Arizona alaturi de George W. Bush.

Intr-un clip de doua minute difuzat marti, Obama nu il vizeaza direct pe John McCain, dar critica "atacurile meschine si diversiunile, care nu au nicio legatura" cu populatia sau cu "a pune America pe picioare".

Intr-un alt spot de saptamana aceasta, care a circulat in special in Pennsylvania, stat-cheie in alegeri, echipa democrata il acuza pe McCain ca a vandut locurile de munca ale americanilor atunci cand a votat "reducerea impozitelor pentru companiile care isi muta productia in strainatate".

Pe langa aceste clipuri, Barack Obama, care a urcat in sondaje joi, si-a inasprit si tonul discursurilor. Joi, in New Mexico, el si-a acuzat adversarul ca s-a razgandit brusc in ceea ce priveste situatia de pe Wall Street dupa izbucnirea crizei financiare: "Acum, brusc, (John McCain - n.red.) a lansat un atac furios impotriva tuturor grupurilor de lobby care l-au sustinut timp de 26 de ani, aceiasi care ii conduc si in prezent campania".

Nici tabara republicana nu se lasa mai prejos, desi este in defensiva dupa lansarea crizei economice. Intr-un clip difuzat miercuri, senatorul de Arizona da asigurari ca "singurele solutii ale adversarului (sau - n.red.) sunt cuvintele si impozitele".

Sursa clip: http://www.youtube.com/user/barackobamadotcom?ob=4


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.