Supermarketurile si magazinele chineze au retras astazi o mare parte din produsele lactate, dupa descoperirea unei substante chimice toxice in cateva dintre loturile mai multor companii, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Yili, Mengniu si Guangming, trei marci chinezesti importante, apreciate de public pana in prezent, au fost obligate sa retraga de la vanzare o parte din produse, dupa ce autoritatile au descoperit urme de melamina - substanta chimica utilizata in fabricarea plasticului - in cateva dintre loturile lor.

"Toate produsele cu probleme au fost retrase din magazinele noastre", a afirmat un responsabil al Jian-Mart, un lant de supermarketuri chineze. "Produsele Yili, Mengniu si Guangming au fost retrase din raioane, adica laptele, laptele praf si iaurturile", a adaugat el, dezvaluindu-si doar numele de familie, Zhao.

Vineri, Administratia pentru Controlul Calitatii a facut publice rezultatele unei anchete nationale, in urma careia au descoperit ca 24 din cele 295 de loturi de produse provenind de la cele trei societati erau contaminate. "Producatorii trebuie sa-si retraga produsele in momentul in care este descoperita melamina", a anuntat Administratia pe site-ul sau.

Melamina, folosita ca adjuvant pentru a da impresia ca un produs este mai bogat in proteine, a provocat moartea a patru bebelusi si imbolnavirea altor 6.244 de copii, potrivit ultimului bilant oficial comunicat joi.
Scandalul a luat amploare joi, dupa ce Administratia a anuntat ca nu numai laptele praf este contaminat, ci si cel clasic.

Cele trei societati chineze nu au putut fi contactate vineri.

Unii distribuitori s-au plans vineri din cauza pierderilor cauzate de retragerea produselor. "De obicei, vindem produse lactate in valoare de 53.000 de yeni (5.000 de euro - n.red.) pe zi, dar acum am vandut produse care insumeaza mai putin de 10.000 de yeni", a dezvaluit Wang Fiqi, responsabil al unui magazin Wu-Mart. "Aceasta situatie va mai dura cel putin o saptamana sau doua, consumatorii nu vor mai cumpara produsele pana ce acestea nu vor atinge normele nationale", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.