Ministrul Lazar Comanescu si ambasadorul rus Alexandr Ciurilin sunt increzatori in privinta evolutiei relatiilor romano-ruse

La aniversarea a 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Rusia, oficialii din cele doua state sunt optimisti in privinta evolutiei relatiilor politice si economice dintre Bucuresti si Moscova.

Specialistii considera ca relatia politica romano-rusa sta sub semnul haosului, dar pana la construirea unor legaturi mai bune, raporturile sunt salvate de schimburile comerciale.

Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a declarat ieri, cu prilejul unei sesiuni
aniversare dedicate implinirii a 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-ruse, ca "Romania si Federatia Rusa au motive solide sa priveasca increzatoare la evolutia viitoare a dialogului si cooperarii dintre ele". La randul sau, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexandr Ciurilin, a afirmat ca interesele celor doua state "coincid in mare masura" si ca in relatia lor se profileaza perspective bune.

Ambii diplomati au subliniat importanta intalnirii dintre presedintele Traian Basescu si fostul presedinte rus Vladimir Putin de la Summitul NATO de la Bucuresti, care ar marca, in opinia lor, o noua etapa in relatiile bilaterale dintre cele doua tari. Dar Vladimir Putin, primul sef de stat rus care a sosit in Romania dupa destramarea URSS, a fost invitat la Bucuresti de Secretariatul General al NATO, nicidecum de Traian Basescu.

Presedintele Romaniei are o istorie personala de neintelegeri cu Moscova, incepand de la declaratii inflamatoare care au primit replica tot timpul de la Ministerul rus de Externe, si nu din partea Presedintiei, semn ca Bucurestiul nu a fost prea luat in serios la Kremlin.

Mai mult, la inceputul acestui an Bulgaria a sarbatorit implinirea a 130 de ani de la eliberarea de sub jugul otoman in prezenta liderului de atunci de la Kremlin, Vladimir Putin. In schimb, in Romania, aniversarea celor 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse s-a facut numai in prezenta ambasadorului Rusiei la Bucuresti. Oleg Serebrian, specialist in geopolitica din Republica Moldova, ne-a explicat ca "relatia Rusiei cu Bulgaria este mult mai afectuoasa pentru ca sunt tari slave, impartasesc valori comune, iar Sofia este mai atenta cu imaginea Rusiei". De altfel, specialistul in geopolitica argumenteaza ca la Kremlin "Romania este privita cu un aer nesigur, ca un stat care prefera mai degraba alti aliati decat rusii".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.