Un acord de pace israelo-palestinian ramane aproape imposibil de realizat pana la incheierea mandatului presedintelui american in ianuarie, dar George W. Bush ar putea sa lase in urma viitoarei administratii un proces de negociere viabil, potrivit analistilor americani

De la relansarea negocierilor de pace dintre Israel si teritoriile palestiniene, in noiembrie 2007 la Annapolis, in apropiere de Washington, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, face presiuni asupra ambelor parti de a defini granitele unui viitor stat palestinian pana la incheierea mandatului presedintelui Bush.

Dar demisia anuntata a premierului israelian Ehud Olmert si alegerile primare din cadrul partidului de guvernare Kadima reprezinta obstacole in calea negocierilor pentru pace, considera David Makovsky. "Este greu sa ne dam seama cum ar fi posibil sa obtinem un succes politic in urmatoarele luni privind procesulAnnapolis", considera acest expert de la Institutul pentru politici in Orientul Apropiat din Washington.

Tamara Cofman Wittes de la Brookings Institution este de aceeasi parere, considerand ca alegerile primare din Kadima au deturnat deja atentia publica de la negocierile de pace. Iar incertitudinile ar putea dura mai multe luni, previn cei doi analisti.

Nu este sigur ca ministrul de externe israelian, Tzipi Livni, care conduce in prezent echipa negociatorilor israelieni, va castiga din primul tur alegerile primare din Kadima, chiar daca sondajele o plaseaza pe primul loc, in fata ministrului apararii Shaul Mofaz, sustinator al unei pozitii dure fata de Palestinieni.

In plus, chiar daca Livni este aleasa la conducerea Kadimei din primul tur, ea ar trebui sa formeze in scurt timp un nou Guvern, in pofida faptului ca mai multe sarbatori iudaice din octombrie vor incetini activitatea autoritatilor. Livni ar putea fi nevoita sa includa in coalitia de guvernare si partidul ultraortodox Shass, care se opune divizarii Ierusalimului. Palestinienii revendica partea de est a Ierusalimului, pentru a deveni capitala unui viitor stat al lor.

Daca incercarea de formare a unui nou Guvern esueaza, vor fi convocate alegeri anticipate in maxim trei luni.

Intre timp, Ehud Olmert se ocupa numai de problemele curente, pentru ca nu mai dispune de sustinere in Parlament pentru a lua decizii in dosarele dificile din procesul de pace.

Procesul de negociere a fost incetinit si de continuare procesului de colonizare israeliana din Cisiordania, de esecul presedintelui palestinian Mahmoud Abbas de a opri atacurile cu rachete impotriva Israelului si de preluarea controlului Fasiei Gaza de catre gruparea radicala Hamas.

Sansele de a ajunge la un acord erau deja "foarte mici" la debutul negocierilor, comenteaza Tamara Cofman Wittes. "In situatia de fata, cred ca sansele sunt aproape nule", adauga ea. Totusi, procesul de negociere inceput la Annapolis are cel putin meritul de a reduce numarul de atentate antiisraeliene, considera in continuare experta. "Chiar daca sansele de succes sunt scazute, procesul are in sine o valoare", adauga ea. Intrebarea este, in momentul de fata, daca ambele parti vor reusi sa "gaseasca, sub o forma sau alta, un teren comun" si sa formuleze idei pentru rezolvarea problemelor nesolutionate pana acum, conchide aceasta analista.

Desi obiectivul fixat de Condoleezza Rice nu poate fi atins pana la expirarea mandatului lui Bush, este cruciala continuarea eforturilor in acest sens, pentru ca urmatoare administratie americana sa isi pastreze elanul, a declarat Makovski.

Totusi, nu toti analistii sunt optimisti. Hassan Barari, expert in problemele din Orientul Mijlociu la Universitatea din Nebraska afirma ca nu numai Israelul intra intr-o perioada de "vid politic", ci si problemele politice palestiniene reprezinta obstacole in calea pacii. "In loc sa-si consolideze puterea in cadrul partidului sau si sustinerea serviciilor de securitate palestiniene din Cisiordania, (Abbas - n.red.) pierde teren in fata Hamas", adauga expertul.

Trupele americane mai au insa multe de facut in Irak, lucru demonstrat de violentele care au provocat luni moartea a 34 de persoane. Douazeci si doua dintre victime au murit intr-un atentat sinucigas comis de o femeie, in timpul unei mese festive de Ramadan la Baladruz, in nord-estul Bagdadului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.