Generalul american Raymond Odierno va prelua marti conducerea Fortei Multinationale din Irak, de la generalul David Petraeus, artizanul unei ameliorari a situatiei din aceasta tara si care va superviza fronturile din Irak si Afganistan, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ceremonia de transfer de putere intre cei doi se va desfasura intr-unul dintre palatele fostului dictator Saddam Hussein, situat langa o baza militara americana in apropierea aeroportului din Bagdad. Sosit luni in capitala irakiana, secretarul american al apararii, Robert Gates, va participa la ceremonie, in timpul careia ii va acorda noului comandant al Fortei multinationale cea de a patra sa stea.

Generalul Odierno, la inceput ofiter de artilerie, a fost principalul artizan al capturarii lui Saddam Hussein in 2003, dupa caderea regimului irakian. Comandant al fortelor americane intre decembrie 2006 si martie 2008, el a cerut insistent trimiterea de trupe suplimentare in Irak, cerinta indeplinita odata cu nominalizarea in februarie a generalului David Petraeus la conducerea Fortei multinationale din Irak. Odierno a devenit apoi mana dreapta a lui Petraeus.

Generalul Petraeus, care a conceput o noua strategie de combatere a insurectiei, incheie marti un mandat de 19 luni la conducerea Fortei Multinationale si va prelua conducerea Comandamentului central pentru toate operatiunile militare din Orientul Mijlociu si Asia centrala (CENTCOM). Astfel, el va superviza ambele razboaie pe care le au Statele Unite, in Irak si Afganistan.

"Provocarea pentru generalul Odierno se refera la modalitatea de a lucra cu irakienii ca sa pastreze ceea ce a fost realizat deja (in domeniul securitatii - n.red.) si sa extinda aceste progrese chiar si cand numarul trupelor americane" prezente in Irak va scadea, a declarat luni Robert Gates.

Acesta l-a calificat pe David Petraeus drept un "erou" a carui strategie a permis reducerea violentelor in Irak la nivelul cel mai scazut din ultimii patru ani.

Armata irakiana asigura deja controlul securitatii in 11 din cele 18 provincii, iar presedintele George W. Bush a anuntat saptamana trecuta retragerea pana in ianuarie a 8.000 de soldati din Irak.

Trupele americane mai au insa multe de facut in Irak, lucru demonstrat de violentele care au provocat luni moartea a 34 de persoane. Douazeci si doua dintre victime au murit intr-un atentat sinucigas comis de o femeie, in timpul unei mese festive de Ramadan la Baladruz, in nord-estul Bagdadului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.