Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a estimat ca Phenianul ar putea avea pana la sase arme nucleare, iar inceperea testelor cu acest arsenal ar deschide o cutie a Pandorei.Directorul AIEA a lansat avertismentul in timpul unei emisiuni difuzate de CNN.

"Stim cu siguranta ca autoritatile nord-coreene au detinut suficient plutoniu pentru a fabrica cele sase arme nucleare. Stim ca au la dispozitie infrastructura industriala necesara transformarii plutoniului in arme", a explicat el.Oficialul s-a declarat "extrem de ingrijorat" de perspectiva unor teste nucleare, despre care sustine ca ar avea "repercusiuni politice catastrofale" si ar constitui "un pas nesabuit".

Pana in prezent, Coreea de Nord nu a testat arme nucleare, insa imaginile preluate recent prin satelit sugereaza ca Phenianul pregateste astfel de teste, conform surselor din Departamentul american al Apararii. Zilele trecute, Coreea de Nord a testat o racheta cu raza scurta de actiune ce a aterizat in Marea Japoniei. ElBaradei a precizat ca nu a primit informatii despre imaginile preluate de satelitii americani de spionaj. "Pentru moment, ca institutie internationala, nu putem face mai mult decat sa urmarim situatia si sa ne exprimam ingrijorarea", a comentat el.

Razboi diplomatic

Autoritatile de la Phenian au incetat orice cooperare cu AIEA si i-au expulzat pe toti inspectorii Agentiei ONU in decembrie 2002. Totodata, statul stalinist s-a retras din Tratatul international de Neproliferare Nucleara in 2003. In februarie, Coreea de Nord a anuntat oficial ca detine un arsenal nuclear si a avertizat ca nu va participa la o noua runda de negocieri in sase - cele doua Corei, China, Japonia, Statele Unite si Rusia -, evocand atitudinea ostila a Washingtonului.

"Cosmar radioactiv"

Un oficial al CIA, citat de "Washington Post", a evocat un posibil scenariu de cosmar, in eventualitatea unei scurgeri radioactive catre Japonia, in urma unui test nuclear nord-coreean. Potrivit scenariului, o astfel de tragedie ar duce la caderea bursei de la Tokyo si Seul, retragerea companiilor straine din regiune, in timp ce, in mod sigur, Washingtonul ar impune o blocada.

"Nu stiu in ce masura un astfel de scenariu apartine fanteziei", a spus ElBaradei. "Sincer, cred ca un astfel de test ar deschide o cutie a Pandorei (...). Indiferent daca activitatile observate prin satelit sunt reale sau sunt doar o cacealma, situatia ar trebui sa traga un semnal de alarma extrem de puternic", a avertizat directorul AIEA, cerand comunitatii internationale sa exercite presiuni asupra conducerii statului comunist. "Cred ca intreaga lume ar trebui sa intre in legatura cu Phenianul si sa-i ceara presedintelui Kim Jong Il sa nu inceapa testele nucleare", a concluzionat ElBaradei.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.