Temerile romanilor fata de Rusia ca furnizor de energie au crescut cel mai mult fata de anul trecut, comparativ cu alte 11 state europene si SUA, desi per total Germania este tara care este cea mai ingrijorata, se arata in studiul Tendinte Transatlantice publicat miercuri de German Marshall Fund, potrivit NewsIn.
In 2008, 69% dintre romani s-au declarat ingrijorati de Rusia ca furnizor de energie, comparativ cu 57% in 2007, iar 30% sunt "foarte ingrijorati", o crestere cu noua procente fata de anul trecut, precizeaza studiul care sondeaza anual opinia publica din 12 state europene si SUA cu privire la diferite teme politice.

In ceea ce priveste temerile referitoare la comportamentul Rusiei fata de vecinii sai, romanii sunt ingrijorati in proportie de 55%, fata de 48% anul trecut, 17% fiind "foarte ingrijorati", la fel ca in 2007, se arata in studiul Tendinte Transatlantice, realizat inainte de declansarea conflictului ruso-georgian din luna august.

Intrebat daca prezenta la summitul NATO de la Bucuresti a presedintelui rus de atunci, Vladimir Putin, ar fi putut juca un rol in aceasta crestere a temerilor romanilor fata de Rusia, autorul principal al studiului, John Glenn, a declarat ca "este un lucru cert ca summitul a subliniat importanta parteneriatului transatlantic si ca Rusia a fost unul dintre conflictele principale la summit. Ingrijorarile romanilor fata de comportamentul Rusiei cu privire la vecinii sai au crescut in timpul summitului, cand Georgiei si Ucrainei nu le-a fost acordat Planul de Actiune in vederea aderarii (MAP). Aceste ingrijorari nu reflecta conflictul actual din Georgia, dar reflecta cele intamplate la summitul NATO de la Bucuresti, mai ales in opinia publica Romania", a explicat Glenn.

"Romanii au o atitudine foarte pozitiva fata de SUA si fata de relatiile transatlantice, mult mai pozitiva decat unele state membre UE mai vechi. Si la fel ca in toate tarile UE, si in Romania ingrijorarile fata de politicile Rusiei au crescut", a precizat autorul studiului.

Daca se iau in calcul toate intrebarile legate de Rusia, inclusiv ingrijorarile privind furnizarea de arme catre Orientul Mijlociu, rolul Moscovei in Balcani si subminarea democratiei ruse, Germania inregistreaza cea mai mare ingrijorare - de 64 pe o scala de la 0 la 100, urmata de Italia si Marea Britanie cu 62 si de SUA cu 60. Cele mai mici griji le au bulgarii, cu 40, urmati de slovaci cu 45 si turci cu 49, potrivit studiului.

"Este clar ca populatia germana este foarte ingrijorata de Rusia, chiar daca leadership-ul este divizat, pe de-o parte avand criticile ferme ale cancelarului Angela Merkel, pe de alta, pozitia concilianta a ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier, un apropiat al fostului cancelar Gerhard Schroeder", a explicat Glenn, adaugand ca va fi interesant de urmarit daca cei doi se vor "elibera" in declaratii acum, ca sunt oficial rivali in cursa electorala de anul viitor pentru postul de cancelar.

Constienti de "marimea" si importanta Rusiei ca furnizor si ca actor pe scena internationala, europenii sunt mai degraba dispusi sa "implice" decat sa izoleze Rusia, spre deosebire de americani.
Pe de alta parte, europenii par mai dispusi decat americanii sa ofere asistenta democratiilor din imediata vecinatate, precum Ucraina si Georgia si sa creasca sprijinul acordat fortelor democratice din Rusia.

57% dintre europeni sunt de acord ca NATO este in continuare esentiala pentru securitatea tarii lor, Romania avand aici o tendinta descrescatoare, de 57% fata de 62% anul trecut si 63% in 2006. In schimb, in Franta si Germania sprijinul a crescut la 62% fata de 55% anul trecut, cea mai mare sustinere pentru NATO fiind inregistrata in Olanda, cu 70%, fapt ce se datoreaza misiunii NATO din Afghanistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.