Uraganul Ike a provocat luni moartea a patru persoane si a dus la evacuarea a doua milioane de oameni in Cuba, inclusiv la Havana, amenintata de parcursul devastator al uraganului, relateaza NewsIn.
Cele 14 provincii ale insulei, ca si capitala, erau luni in faza de alerta maxima - care interzice mai ales circulatia fara autorizatie pe strada - in conditiile in care Ike se indrepta spre vestul Cubei, apoi spre Golful Mexic si SUA. Patru persoane au murit in urma prabusirii locuintei lor, devenind primele victime ale unei catastrofe naturale inregistrate anul acesta pe insula.

Masurile "antiuragan" din Cuba sunt conduse cu o mana de fier de autoritatile comuniste, ceea ce permite reducerea la minim a pierderilor de vieti omenesti. La Havana, capitala cu doua milioane de oameni, 169.000 de persoane urmau sa fie evacuate, inainte de sosirea uraganului marti.

In total, circa doua milioane de persoane, printre care 10.000 de turisti straini, au fost duse in "locuri sigure". Ike a trecut luni din categoria 3 in 1 pe scara Saffir-Simpson, cu rafale de vant de 130 kilometri pe ora. El se afla marti, la 00.00 GMT (03.00, ora Romaniei) la 55 kilometri sud-est de Cienfuegos.

"Am 59 de ani, am mai vazut uragane, dar niciodata o astfel de distrugere", a spus un localnic din Camaguey. Ike ar trebui ca marti seara sa paraseasca insula si sa se indrepte spre Golful Mexic, unde se concentreaza un sfert din productia americana de petrol. Compania Shell a inceput evacuarea totala a instalatiilor sale off-shore, ceea ce va duce la intreruperea productiei sale in zona.

In Haiti, ploile torentiale provocate de trecerea lui Ike au facut 66 de morti. In aceasta tara, mai mult de 580 de persoane au murit si mii au ramas fara adapost, in urma trecerii, in trei saptamani, a trei uragane - Fay, Gustav si Hanna.

Potrivit meteorologilor cubanezi, Cuba nu a fost niciodata lovita de doua uragane in numai opt zile, referire la Ike si Gustav.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.