Atacul american din 22 august asupra satului Azizabad, a adus moartea a mai mult de 90 de civili, majoritatea femei si copii.
Guvernul afgan, oficiali care se ocupa de drepturile omului, martori independenti si o ancheta a Organizatiei Natiunilor Unite stau in spatele unui raport care puncteaza zeci de morminte sapate recent, liste de morti, imagini care arata trupurile femeilor si copiilor intinse in moscheea satului, potrivit New York Times.

Imaginile de pe telefoane arata cel putin 11 copii morti, unii purtand urmele exploziilor si a izbiturilor, printre cele 30-40 de trupuri din mosche. Zece zile dupa atacul aerian, satenii strang ultima victima din moloz - un bebelus de cateva luni. Socul si mahnirea lor sunt inca foarte recente.

Timp de doua saptamani, armata Statelor Unite ale Americii a insistat ca doar cinci - sapte civili si 30-35 de militant au fost ucisi in ceea ce se numeste o operatiune de succes impotriva talibanilor. Generalul David McKiernan, comandantul senior american in Afganistan, a cerut ca un general sa fie trimis de la Comandamentul General sa verifice investigatia militara pentru o “marturie de urgenta”.

“Poporul din Afganistan are cuvantul nostru ca vom descoperi adevarul”, a afirmat acesta.

Investigatia militara a dus la evidenta tehnica a unui numar mai mic de morminte decat cel raportat de sateni. De asemenea, acestia insista ca vizita armatei de 26 august nu a avut loc.

Repercursiunile atacurilor au epuizat atat guvernul afgan, cat si armata americana, limitand rabdarea afganilor dupa cazurile repetate de pierderi civile din ultimii sase ani, care ameninta ca nu vor mai fi toleranti fata de prezenta fortelor straine in Afganistan.

Presedintele afgan Hamid Karzai a vizitat satul Azizabad pentru a-si exprima condoleantele familiilor victimelor si pentru a condamna atacurile americanilor.

Seful statului american, George Bush si-a exprimat regretele si simpatia printr-un telefon catre Karzai. Si generalul McKiernan a trimis numeroase communicate prin care isi exprima durerea pentru pierderile civile.

Guvernul afgan cere schimbari in acordurile privind angajamentele militare ale SUA in Afganistan, in special incetarea raidurilor militare americane asupra satelor si oprirea arestarilor cetatenilor afgani.

“Oamenii s-au saturat sa auda ca este un alt caz de pierderi civile”, a declarat un oficial al presedintiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.