Vicepresedintele american Dick Cheney a spus astazi ca sustine ambitia Ucrainei de a deveni membra NATO si a salutat participarea ei la misiunile Aliantei, dupa discutiile avute la Kiev cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Nicio tara din exterior nu are drept de veto", a spus el, aluzie la Rusia, care se opune categoric aderarii Ucrainei.

"Aliatii au convenit la Bucuresti ca Ucraina sa ajunga la un moment dat la o aderare la NATO si acest lucru a ramas valabil", a spus Cheney.

El a reamintit ca George W. Bush a salutat participarea Kievului la operatiunile NATO. "Ucraina este singura tara care nu este membra NATO ce a sustinut toate misiunile Aliantei, incepand cu Afganistan si sfarsind cu Kosovo", a explicat Cheney.

In aprilie, liderii Aliantei au ajuns la un compromis la summitul de la Bucuresti, promitand Ucrainei, ca si Georgiei o integrare la un moment dat, dar au refuzat sa le acorde statutul de candidate oficiale. NATO va revizui dosarul in decembrie, la o intalnire a ministrilor sai de externe.

Dick Cheney a adaugat ca Ucraina trebuie sa traiasca fara teama de o "invazie militara sau intimidare". "Credem in dreptul barbatilor si al femeilor de a trai fara amenintarea cu tiranie, cu santaj economic sau cu o invazie militara sau o intimidare", a spus el.

"Cea mai buna varianta pentru Ucraina, pentru a depasi aceste amenintari, este sa fie unita", a adaugat Cheney.

Numarul doi american a facut declaratia dupa discutia avuta cu presedintele Viktor Iuscenko.

Vicepresedintele american, care a mers joi la Tbilisi, a declarat ca obiectivul vizitei sale este sa exprime sustinerea Washingtonului pentru aliatii sai din fostul bloc sovietic.

Saptamana trecuta, mai multi inalti oficiali europeni au avertizat ca Ucraina ar putea fi urmatoarea tinta a Moscovei, dupa conflictul de la inceputul lunii august dintre Rusia si Georgia. La fel ca Georgia, Ucraina aspira sa adere la NATO si la Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.