Consulatul Moscovei in regiunea ucraineana rusofona Crimeea ofera pasapoarte ruse cetatenilor ucraineni, a declarat seful diplomatiei ucrainene Volodimir Ogrizko intr-un interviu publicat astazi in Germania, transmite NewsIn.

Rusia incepuse sa le ofere pasapoarte ruse si separatistilor oseti din Georgia inainte de a interveni militar, in luna august, in Georgia. In plus, Moscova si-a argumentat interventia armata si prin necesitatea de a porteja cetatenii rusi.

Ogrizko a confirmat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) informatiile potrivit carora Rusia ar distribui pasapoarte ruse in Crimeea, regiune rusofona alipita Ucrainei in 1954.

"Consulatul general rus de la Simferopol (capitala Crimeei - n.red.) ofera pasapoarte ruse cetatenilor ucraineni", a declarat el. "Am cerut Rusiei sa ne comunice informatii despre numarul pasapoartelor, dar nu am primit niciun raspuns", a adaugat el.

Ministrul ucrainean s-a declarat ingrijorat de intentiile exprimate de presedintele rus Dmitri Medvedev de a apara cetatenii rusi din strainatate. "Faptul ca Federatia Rusa vrea sa-si apere cetatenii de peste tot, chiar si din strainatate, reprezinta o problema. Nu putem accepta ca acest argument sa serveasca drept pretext pentru o interventie impotriva altor tari", a subliniat el.

Ministrul georgian de externe Eka Tkeselasvili a lasat sa se inteleaga in 24 august ca Rusia ofera pasapoarte in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.