Rusia ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei si a Moldovei, insa riscul unor tulburari in Transnistria este mult redus de puternica prezenta militara rusa, relateaza „Der Spiegel“.
Escaladarea conflictului din Transnistria este putin probabila datorita prezentei masive a trupelor ruse in republica separatista, se arata intr-o analiza a publicatiei germane „Der Spiegel“. Cu toate acestea, Moscova se poate folosi de rezultatul referendumului transnistrean din 2006 pentru a recunoaste independenta republicii. Atunci, 97% din populatia rusofona din stanga Nistrului a votat in favoarea independentei. Potrivit „Der Spiegel“, in ciuda angajamentelor asumate de Moscova privind retragerea trupelor din Transnistria, prezenta militara a Rusiei se va mentine atat timp cat ordinea constitutionala de la Chisinau nu va fi una favorabila Moscovei. „Der Spiegel“ arata ca trupele ruse se vor retrage doar in eventualitatea aprobarii de catre Chisinau a planului Kozak, care prevede federalizarea Moldovei si oferirea unor importante puteri de decizie separatistilor transnistreni, ceea ce ar echivala cu subordonarea statului intereselor Moscovei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.