Numeroasele componente etnice ale Caucazului, reprezinta cauza principala a disputelor din aceasta zona. NewsIn prezinta principalele puncte fierbinti care transforma tot mai des aceasta regiune in teatru de razboi

- CECENIA: Republica din Caucazul rus care si-a proclamat unilateral independenta la sfarsitul anului 1991, inainte de caderea Uniunii Sovietice.

Primul razboi din Cecenia (1994 - 1996, peste 50.000 de morti), care s-a soldat cu infrangerea rusilor, a lasat in urma o Cecenie independenta de facto. Rusii au intrat din nou in Cecenia in octombrie 1999 si au cucerit capitala, Groznii, in anul 2000. Sfarsitul acestei "operatiuni antiteroriste" a fost anuntat la inceputul anului 2006. Situatia din Cecenia, condusa din 2007 de fostul lider rebel Ramzan Kadirov, s-a normalizat, dar ciocnirile cu insurgentii continua.

-DAGHESTAN: Cea mai mare republica din Caucazul rus, cu populatie majoritar musulmana, a fost teatrul unor incursiuni ale rebelilor ceceni dupa 1999, soldate cu mai multe sute de morti.
Al doilea conflict ruso-cecen, din 1999, a inceput practic prin incursiunea in Daghestan a combatantilor ceceni condusi de Samil Basaiev. Moscova a replicat lansand o ofensiva militara. Atacurile vizand reprezentantii autoritatilor sunt frecvente in continuare.

- INGUSETIA: Ingusetia, republica invecinata cu Cecenia, este una dintre cele mai sarace din Rusia. Apropiati cecenilor, locuitorii din Ingusetia au fost deportati in 1944 de Stalin, pentru "colaborare" cu Germania nazista. Ingusetia a suferit o serie de consecinte ale conflictului cecen: rapiri, atacuri impotriva civililor si fortelor de ordine.
Presedintele acestei republici, Murat Ziazikov, fost general FSB (serviciul rus de securitate), este acuzat de ONG-uri ca musamalizeaza incalcarile drepturilor omului de catre fortele de mentinere a ordinii.

- OSETIA DE NORD: Una dintre cele mai mici republici din Federatia Rusia, unde se afla principala baza militata rusa din Caucaz.
In 1992, un conflict intre Osetia de Nord, cu populatie majoritar crestina, si Ingusetia, s-a soldat cu peste 500 de morti. Osetii acuza minoritatea musulmana din Ingusetia ca alimenteaza terorismul in regiune.

- OSETIA DE SUD: Osetia de Sud, a carei independenta a fost recunoscuta marti de Moscova, la mai putin de 20 de zile dupa ofensiva esuata a georgienilor pentru a prelua controlul asupra sa, este o regiune separatista prorusa care si-a proclamat independenta de Georgia a doua zi dupa caderea URSS-ului, in 1991.
In 1992, dupa conflictul cu Georgia, locuitorii din Osetia de Sud s-au pronuntat pentru independenta si pentru unirea cu Osetia de Nord. In baza unui acord, o forta de interpunere, formata din oseti, georgieni si rusi, a fost desfasurata la granita dintre Georgia si Osetia de Sud, dar incidentele au continuat.

- ABHAZIA: Abhazia, aflata pe malul Marii Negre, a carei independenta a fost recunoscuta martai de Rusia, este un teritoriu separatist prorus din Georgia, care si-a proclamat independenta in 1992 si a aparat-o intr-un conflict armat.
Conflictul, soldat cu mii de morti, s-a incheiat prin victoria abhazilor, sutinuti de Moscova. In pofida unui armistitiu semnat in 1994, urmat de desfasurarea unei forte ruse de interpunere, in zona au loc in mod regulat ciocniri.

- NAGORNO-KARABAH: Enclava cu populatie majoritar armeana din Azerbaidjan, Nagorno-Karabah a fost teatrul unui conflict sangeros la inceputul anilor '90. In baza acordului pentru incetarea focului din 1994, enclava ramane sub controlul armenilor, care au cucerit-o. De atunci au loc incidente intre fortele armene si cele azere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.