Recunoasterea de catre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeaza miercuri presa rusa, relateaza NewsIn.

"Rusia risca sa revina intr-o pozitie de izolare foarte periculoasa, daca niciun alt stat nu sustine independenta Abhaziei si Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial Rossiïskaïa Gazeta.

"Rusia a reusit in ultimii ani sa imbunatateasca unele contacte, de exemplu cu lumea araba. Nu este exclus ca Turcia, Iranul, Siria sau Iordania sa sustina Rusia, dar nu este sigur", potrivit ziarului.

Mai rau, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument in favoarea independentei lor. Astfel, stabilizarea Caucazului ar putea lua acum o cu totul alta turnura", subliniaza cotidianul.

"Pentru Caucazul de Nord, decizia Moscovei este o dovada a determinarii si fortei, dar aceasta satisfactie risca sa fie urmata de o reactie cu totul diferita", scrie Vremia Novostei.

Postura Moscovei risca sa-i afecteze si economia, pentru ca ea inseamna "obligatia de a sustine financiar aceste republici, mai ales daca nimeni altcineva nu le recunoaste", afirma analistul Aleksei Arbatov, pentru acest cotidian.

Vedomosti se teme ca "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioara ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul tarii". "Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud este o bomba plasata sub relatiile Rusia-Occident", subliniaza ziarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.