Autoritatile elvetiene au confirmat arestarea la Berna, la cererea justitiei americane, a fostului ministru rus pentru Energia Atomica, Evgheni Adamov, si au precizat ca acesta a fost interogat miercuri.
Procurorii americani il acuza de deturnarea a peste noua milioane de dolari, fonduri acordate Rusiei de ministerul american al energiei pentru cresterea securitatii instalatiilor nucleare. El a transferat aceste fonduri in conturi bancare din Delaware si Pennsylvania.

Statele Unite au si demarat procedura de extradare, Adamov urmand a raspunde acuzatiilor de implicare in aceasta frauda si de furnizarea catre Iran de tehnologie interzisa. Ministerul elvetian al justitiei a precizat ieri ca Adamov se afla in detentie intr-o inchisoare din Berna si are doua optiuni - sa consimta la extradarea in SUA, caz in care totul va decurge rapid, sau sa refuze si atunci Curtea Suprema din Washington va trebui sa solicite formal extradarea, iar Elvetia sa decida, ceea ce va dura cateva luni.

Adamov, care locuieste la Moscova, se afla in Elvetia pentru discutii cu autoritatile care au blocat mai multe conturi bancare ale fiicei sale. Rusia a cerut SUA sa precizeze acuzatiile care i se aduc lui Adamov, fost ministru al Energiei Atomice in timpul lui Boris Eltin si revocat de actualul lider al Rusiei, Vladimir Putin, in urma unor anchete anticoruptie. El a condus si institutul de cercetari nucleare NIKIET din era sovietica, supervizand proiecte ultrasecrete.

In deceniul trecut, americanii au impus sanctiuni economice institutului, suspectat de furnizarea de tehnologie nucleara Iranului. Adamov este asociat la o firma de consultanta din Pittsburg si urmeaza sa compara in fata instantelor acestui oras. Presa rusa aprecia ca arestarea lui Adamov inaintea intalnirii dintre presedintii Rusiei si SUA reprezinta o dovada a vointei Washingtonului de a obtine "mai mult control asupra instalatiilor nucleare rusesti".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.