Rasturnare de situatie in procesul abuzurilor de la Abu Ghraib

Procesul tinerei americance Lynndie England, judecata in scandalul abuzurilor de la Abu Ghraib, a fost sistat pentru vicii de procedura, dupa ce, miercuri, un superior al acesteia a declarat ca ea nu este responsabila de actele comise asupra detinutilor irakieni, relateaza AFP. Fotografia in care England tine in lesa un detinut irakian dezbracat a facut inconjurul lumii anul trecut, devenind un simbol al scandalului de la Abu Ghraib.

Cel care a sarit in ajutorul tinerei este chiar fostul sau amant, caporalul Charles Graner, cu care Lynndie England a facut un copil, astazi in virsta de sapte luni. Graner, care in prezent ispaseste o pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru comiterea de abuzuri, a declarat ca el i-a ordonat tinerei sa il tina pe detinut in lesa. Potrivit presei, Graner s-a casatorit intre timp cu Megan Ambuhl, un alt soldat implicat in scandalul de la Abu Ghraib. Afirmatiile lui Graner vin in contradictie cu declaratia de culpabilitate facuta luni de England, la deschiderea procesului.

"Nu va puteti declara vinovata". "Va trebui sa declaram un viciu de procedura asupra a cel putin o parte" a procesului de stabilire a pedepsei, a declarat presedintele Curtii Martiale de la baza Fort Hood, colonelul James Pohl. "Daca nu credeti ca sinteti vinovata si ca doar ati executat ordinele caporalului Graner, atunci nu va puteti declara vinovata", a spus judecatorul, aparent fara a lua in considerare legaturile intime dintre acuzata si superiorul galant, care a luat asupra sa responsabilitatea celor petrecute la Abu Ghraib.

Recunoscindu-se vinovata pentru sapte capete de acuzare, England a acceptat de facto ca procesul nu va mai examina faptele, ci este doar o procedura pentru fixarea pedepsei, mult mai mica decit in cazul in care pleda ca este nevinovata.Generalul care conducea unitatea lui England va decide daca doreste rejudecarea tinerei pentru cele sapte capete de acuzare, modificarea acestora, sanctionarea disciplinara sau retragerea tuturor acuzatiilor.Organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch a declarat, la sfirsitul lunii aprilie, ca "actele de la Abu Ghraib fac parte dintr-o serie ampla de abuzuri comise asupra detinutilor musulmani din mai multe tari". Potrivit HRW, Abu Ghraib este "partea vizibila a aisbergului".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.