Peste 15.000 de persoane au fost evacuate duminica in Cuba, amenintata, asemeni statului american Florida, de furtuna tropicala Fay, care risca sa se transforme in uragan, dupa ce a provocat moartea a 11 persoane in Republica Dominicana si in Haiti, informeaza NewsIn.

Furtuna, care a provocat ploi puternice in estul Cubei, urma sa ajunga in insulele Caraibe si in special in regiunea Havanei luni dimineata, inainte de a se indrepta spre Florida (Statele Unite), potrivit Institutului Meteorologic Cubanez (ISMET).

Deplasandu-se pe axa nord-vest, cu o viteza de 17 kilometri pe ora, centrul Fay se afla luni, la 00.00 GMT (3.00 ora Romaniei) la 330 de kilometri sud-est de Havana, capitala cubaneza si la 430 de kilometri sud de Key West (Florida), potrivit ISMET.

Din cauza temperaturii ridicate a apei, expertii nu au exclus posibilitatea ca Fay sa devina uragan, ceea ca inseamna ca viteza vantului va depasi 118 kilometri pe ora.

"O alerta de uragan este in continuare in vigoare pentru Cuba, intre provincia Havana si Santi Spiritus, aflata mai la est", a anuntat Centrul National pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami. Meteorologii estimeaza ca Fay ar putea aduce peste 20 de litri pe metrul patrat in unele regiuni din Cuba si Jamaica, insula din Caraibe afectata de furtuna.

In Cuba, alerta vizeaza opt din totalul de 15 provincii, a anuntat Apararea Civila.

Viteza vantului va atinge intre 70 si 100 de kiloemtri pe ora, iar pe alocuri rafalele ar puta ajunge si la 110 kilometri pe ora, a declarat Jose Ribuera, directorul ISMET, pentru posturile cubaneze de televiziune.
Ca masura de precautie, peste 15.00 de locuitori din provinciile estice si centrale ale Cubei au fost evacuati, unii inca de sambata de seara, potrivit Apararii Civile. La Varadero, principala statiune balneara cubaneza, situata la 140 de kilometri este de Havana, 24.000 de turisti, dintre care 18.000 de straini, au fost indemnati sa se adaposteasca.

In Florida, mii de turisti au parasit Key West, prima localitate care va fi afectata de furtuna, a anuntat politia, care a precizat ca ordinul de evacuare nu vizeaza, pentru moment, localnicii. Key West se afla la 150 de kilometri de granita cubaneza. Patru refugii au fost puse la dispozitia populatiei, in cazul unei evacuari, potriviti autoritatilor.

La Miami, locuitorii au luat cu asalt benzinariile si supermarketurile pentru a-si face provizii.
Si autoritatile din Jamaica si din insulele Cayman, situate in nord-vestul Marii Caraibelor, au emis avertismente de furtuna.

Fay, a sasea furtuna formata in Atlantic anul acesta, a afectat sambata Republica Dominicana, unde a provocat moartea a cel putin patru persoane si a antrenat evacuarea a aproape 12.000.

Sute de locuinte au fost distruse, iar peste 15.000 de locuinte nu au curent electric, potrivit presei locale.
In Haiti, furtuna s-a soldat cu sapte morti si doi disparuti.

Sezonul uraganelor in Atlantic incepe in 1 iunie si se incheie in 30 noiembrie. Intr-un sezon normal se inregistreaza 11 furtuni, dintre care sase uragane, doua foarte violente. Pentru anul 2008, meteorologii au prevazut o activitate mai importanta, cu 17 furtuni, dintre care noua uragane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.