„Georgia va fi membra a NATO, daca doreste”, a promis, ieri, cancelarul german Angela Merkel, cu prilejul unei vizite la Tbilisi, desfasurate in timp ce trupele ruse se aflau nemiscate pe teritoriul georgian propriu-zis (excluzand Osetia de Sud si Abhazia). Desi, in cursul diminetii de ieri, generalul rus care comanda efectivele din orasul georgian Gori anuntase ca „trupele rusesti si-au inceput retragerea”, autoritatile de la Tbilisi au infirmat stirea.

La numai 30 km de capitala, o mica unitate rusa isi sapase transee, semn ca ar putea ramane pentru mai multe zile. Totusi, dupa-amiaza, presedintele rus Dmitri Medvedev i-a confirmat omologului francez, Nicolas Sarkozy, ca retragerea va incepe astazi, dar aceasta se va referi exclusiv la parasirea teritoriului georgian propriu-zis.

In Osetia de Sud si Abhazia, militarii rusi sositi dupa 7 august vor fi inlocuiti de „trupe de mentinere a pacii”, pe care presedintele Mihail Saakasvili a anuntat, chiar la o conferinta de presa cu d-na Merkel, ca tara sa nu le recunoaste.