Primaria din Moscova a decis ca strada Bolchada kommunistitcheskada (Marea Strada Comunista) sa poarte, din 2009, numele lui Aleksandr Isaevici Soljenitin, decedat la inceputul lunii august, a anuntat AFP.
Decretul edililor moscoviti prevede si instalarea unei placi comemorative cu numele scriitorului. Masurile vor fi puse in practica in 2009, la inceputul lunii ianuarie.

Potrivit legislatiei Capitalei Rusiei, un nume de strada poate purta numele unei personalitati dupa cel putin 10 ani de la moartea acesteia, insa, in cazul Soljenitin, se va face o derogare, scrie cotidianul Kommersant.
Un alt ziar din Rusia, Vedomosti, noteaza ca "schimbarea numelui semnifica victoria autorului 'Arhipelagului Gulag' asupra ideologiei impotriva careia toata viata a luptat".

Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin, laureat al premiului Nobel pentru literatura si figura marcanta a disidentei in perioada sovietica, a incetat din viata pe 3 august, la domiciliul sau din Moscova, la varsta de 89 de ani. Potrivit fiului scriitorului, Soljenitin a decedat in urma unei insuficiente cardiace acute.
Soljenitin a dezvaluit lumii intregi realitatea sistemului concentrationar sovietic in operele sale "O zi din viata lui Ivan Denisovici", "Primul cerc" si "Arhipelagul Gulag".

Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1970, lui Soljenitin i s-a retras cetatenia sovietica in 1974 si a fost expulzat din URSS, dupa ce a publicat "Arhipelagul Gulag", o monumentala istorie a statului politienesc sovietic. A locuit apoi in Germania, Elvetia si Statele Unite si a revenit ca un erou in Rusia in 1994, dupa caderea URSS, reaminteste Reuters.

Soljenitin a servit in Armata Rosie in cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar a devenit unul dintre cei mai proeminenti disidenti ai epocii sovietice, luptand cu lagarele de munca, apoi cancerul si persecutia din partea autoritatilor sovietice. Experienta sa din lagarele sovietice de munca este amplu descrisa in romanul "O zi din viata lui Ivan Denisovici". Operele sale majore, intre care "Primul cerc" si "Pavilionul Cancerosilor", i-au adus admiratie pe plan international si premiul Nobel in 1970.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.