Florin Ghioca: Cum era Fidel Castro? In familie se purta altfel decit in public?

Alina Fernández: Am aproape 50 de ani, dar amintirile nu mai sint atit de proaspete. Prima dateaza din timpul intrarii sale victorioase in Havana. Si, ca printr-o magie, omul pe care il vedeam la televizor era acelasi cu cel din sufragerie. A venit la noi, imbracat asa cum il stie toata lumea, in uniforma militara si intr-un nor de fum de trabuc. S-a oprit usor surprins, m-a masurat din cap pina-n picioare si s-a aplecat sa ma sarute pe obraz.

Imi amintesc ca m-am ferit, pentru ca era barbos si mi s-a parut ciudat. Avea atit de mult par pe fata… Oricum, nu a fost un tata implicat in treburile familiei. Trecea sporadic pe la noi. Nu mi-a fost permanent alaturi. In schimb, imi amintesc un lucru inedit: stia tot felul de jocuri pentru copii si ii placea sa se joace. Dar avea momente cind era si un tata dictatorial, foarte sever. De obicei ne vizita noaptea. Ulterior a inceput sa treaca din ce in ce mai rar. Ginditi-va ca erau zile in care tinea discursuri de 12 ore!

F.G.: Mama dumneavoastra v-a dezvaluit ca sinteti fiica lui Fidel de abia cind ati implinit 10 ani. Cum ati primit aceasta veste?

A.F.: Nu m-a surprins. Era singurul barbat care ne vizita casa in mod frecvent. Oricum, eram bucuroasa ca nu este un "tradator", asa cum se spusese despre sotul mamei mele, Orlando. N-am zis niciodata nimanui ca Fidel Castro este tatal meu. Cind am avut ocazia sa-mi schimb numele, nu am facut-o, desi multi oameni aflasera deja adevarul…

F.G.: V-ati cunoscut vreodata fratii vitregi?

A.F.: Da, i-am cunoscut pe toti patru, desi eram destul de indepartati. Mai tirziu am ajuns in tabere diferite, datorita opiniilor mele politice. De fapt, in ultimii ani am ajuns sa ma izolez foarte mult din aceasta cauza.

"M-am deghizat in turista spaniola"

F.G.: Ati fost privilegiata datorita faptului ca sinteti fata presedintelui?

A.F.: Nu chiar. Probabil ca aveam ceva mai multa mincare, haine sau ingrijire medicala. Oricum, oamenii se asteptau sa fiu un geniu sau cam asa ceva…

F.G.: In anul 1993 ati plecat in Spania, la Madrid. Cum ati reusit sa fugiti din Cuba? Din ce motive ati plecat?

A.F.: Primul motiv ar fi cel legat de fiica mea. Am vrut sa o scot din tara din cauza situatiei in care ne aflam si care nu era deloc roz. A trebuit sa ma deghizez in turista spaniola. Un prieten din Miami s-a ingrijit de tot. Mi-a trimis toate cele necesare, inclusiv un pasaport spaniol. Mi-am pus o peruca, o pereche de manusi, o haina mai lunga, m-am rujat strident. Strategia a fost sa atrag atentia, nu sa trec neobservata. Cu cit m-as fi ferit mai mult, cu atit as fi parut mai suspecta. Mi-a fost extrem de greu sa-mi las fiica in Cuba. A fost ca un fel de ruleta ruseasca. Stiam ca trebuie sa plec eu mai intii, pentru a o putea aduce si pe ea ulterior.

F.G.: Unde v-ati vazut ultima data cu tatal dumneavoastra? Care a fost ultimul cuvint pe care vi l-a adresat?

A.F.: Eram la Ambasada Frantei de la Havana. Ne-am salutat, atita tot.

F.G.: Cum au fost primele zile in Madrid?

A.F.: De fapt, am fost doar in trecere prin Madrid, pentru ca presedintele Felipe Gonzales era un socialist. Prietenii care mi-au inlesnit fuga mi-au spus ca pentru a-mi lua si fiica, ramasa in Cuba, va trebui sa facem presiuni internationale asupra tatalui meu. Iar acest fapt nu era posibil decit din Statele Unite. Asa ca am stat doar doua zile in Spania si am plecat imediat in America. Era Craciunul… nu mai stiu cum, insa la zece zile a ajuns si fiica mea, care avea numai 16 ani.

I-a arestat pe responsabilii aeroportului dupa fuga Alinei

F.G.: Care a fost reactia lui Fidel Castro?

A.F.: El stia ca vreau sa parasesc tara, pentru ca am avut o discutie lunga si foarte aprinsa pe aceasta tema. Dar nu a crezut ca voi putea scapa prin aeroporturile militare. Oricum, a ordonat arestarea tuturor celor responsabili la aeroport imediat dupa aceea si chiar a incercat sa-l schimbe pe ambasadorul cubanez din Elvetia. Eu i-am transmis lui Fidel Castro ca voi merge la "Drepturile Omului" pentru a-mi recupera fiica. Fireste ca a fost foarte furios.

F.G.: In Miami mai locuiesc doua persoane care fac parte din familie. Francisca Pupo, o alta fiica a lui Fidel Castro, si matusa Juanita, sora tatalui dumneavoastra. In ce relatii sinteti cu acestea?

A.F.: Matusa mea Juanita m-a dat in judecata, din cauza cartii pe care am scris-o in 1995. Si acum sintem in procese. Iar pe Francisca nu am cunoscut-o niciodata. Nu ne-am intilnit pina acum. Din pacate, cam asa stau lucrurile… dar la noi in familie asa au stat dintotdeauna.

"Nimic nu poate fi mai rau decit Fidel Castro"

F.G.: Daca Fidel Castro moare, fratele lui, Raul, i-ar urma la conducerea tarii. In acest caz, ar fi mai rau decit acum?

A.F.: Nimic nu poate fi mai rau. Probabil ca ar urma o perioada de tranzitie. Dar nu cred ca Raul ar vrea sa conduca, el nu are ambitii politice. Iar poporul nu doreste ca acest regim sa continue. Am fost mai apropiata de familia lui Raul decit de propria mea familie. Din cite am vazut, este un bun familist, un bun tata. Este cel care are grija de familie, dar in acelasi timp este un om crud. Cred ca este o caracteristica a familiei. (Ride.)

F.G.: Daca ati vorbi acum cu Fidel Castro, ce i-ati transmite?

A.F.: I-as spune ca ma asteptam la o gindire politica mai inteleapta. As fi vrut sa pregateasca tara pentru perioada de tranzitie ce va urma. Din pacate, vad ca nu are de gind sa faca nimic pentru tara lui. Mi-ar placea ca tatal meu sa-si incheie cariera legendara intr-un fel mai bun.

F.G.: Presupunind ca tatal dumneavoastra moare, v-ati intoarce in Cuba sau ati ramine pentru tot restul vietii in Statele Unite?

A.F.: Nu stiu, dar e o intrebare buna. Paradoxal, nu m-am gindit la asta pina acum. In schimb, pot sa va zic un lucru sigur: nu voi fi prima persoana care se va intoarce cu primul avion inapoi. Dar daca as putea sa ajut in vreun fel prin intoarcerea mea acolo, atunci cu siguranta as face-o.

F.G.: Cum priviti problema embargoului impus de Statele Unite Cubei?

A.F.: Este un joc politic. Stiu foarte bine ca in acest moment Cuba cumpara mincare de miliarde de dolari de la Statele Unite. Este permis orice comert, in ciuda acestui asa-zis embargo. Statelor Unite ar trebui sa le fie rusine.

F.G.: Ati fost contactata vreodata de serviciile secrete din Statele Unite pentru a oferi informatii despre Fidel Castro?

A.F.: Nu, din fericire nu m-au cautat niciodata.

F.G.: Credeti ca Fidel Castro va fi inlaturat?

A.F.: Fidel Castro va fi inlaturat numai daca moare. Nu cred ca exista o alta sansa de a-l schimba din functie.

F.G.: Ce vi s-ar intimpla daca v-ati intoarce in acest moment in Cuba?

A.F.: Nu stiu, poate ca nimic, ceea ce ma si ingrijoreaza. Glumesc, desigur. Daca m-as intoarce, cu siguranta ca n-as mai avea un camin, asa ca as fi nevoita sa locuiesc cu mama si obligata sa traiesc complet izolata. Oamenii nu s-ar putea apropia de mine si as fi supravegheata cu vigilenta maxima sau cine stie ce mi s-ar mai putea intimpla? Dar asta este un cosmar, data fiind situatia mea actuala, si nici nu vreau sa ma gindesc la asa ceva.

Fata cu nume de rascoala

Alina Fernández Revuelta s-a nascut in 1956, ca rezultat al unei relatii pasagere pe care mama ei, Natalia (Naty) Revuelta a avut-o cu Fidel Castro, imediat dupa ce acesta fusese eliberat din inchisoare. In acel timp, Naty era casatorita cu medicul cardiolog Orlando Fernández, iar Fidel era insurat cu Mirtha Diaz Balart. Cu timpul, convingerile politice ale Alinei au facut-o sa-si raceasca relatia cu liderul cubanez. A rupt orice contact cu acesta in jurul virstei de 24 de ani.

A parasit Cuba in decembrie 1993, lasindu-si fiica, in virsta de 16 ani, la Havana. Dupa o campanie mediatica internationala, a reusit sa o aduca si pe aceasta la Miami, loc in care si-au stabilit resedinta. In 1998 publica o carte, "Fiica lui Castro: memoriile unui exilat din Cuba". Acum lucreaza ca PR la o firma de moda, are o emisiune la un post de radio si colaboreaza la TV Marti. A fost casatorita de patru ori. A avut numeroase depresii, suferind de anorexie.