Statele Unite au putine optiuni pentru oprirea inaintarii militarilor rusi pe teritoriul Georgiei, Washingtonul avand partea sa de vina pentru incurajarea Guvernului georgian prooccidental in ceea ce priveste aventura declansarii unui conflict cu Moscova, sunt de parere experti citati de Reuters, potrivit NewsIn.
In pofida avertismentelor presedintelui american George W. Bush ca Rusia "sa se intoarca de pe calea pe care pare sa se fi inscris" si sa-si retraga trupele pentru a se evita "o escaladare dramatica si violenta" a conflictului, o interventie militara americana in mica fosta republica sovietica este aproape de neconceput, considera expertii.

Sunt reduse si optiunile diplomatice pe care Washingtonul le are la indemana pentru a face Rusia sa dea dovada de retinere, spun analistii de politica externa. "In acest moment pot spune ca nu exista solutii eficiente. Fie incercam sa-i scoatem (pe rusi) cu forta, fie acceptam o infrangere umilitoare", a declarat Dimitri Simes, presedinte fondator al Centrului Nixon din Washington. "Nu este o situatie prea buna si nu aveam nevoie de asta, iar administratia Bush are o responsabilitate considerabila pentru ce se intampla", considera expertul.

Fortele georgiene au intrat saptamana trecuta in regiunea separatista Osetia de Sud, pentru a incerca sa preia controlul asupra acestei regiuni care si-a declarat independenta de Tbilisi in anii '90. Moscova, care sustine independenta Osetiei de Sud, a raspuns prin trimiterea de trupe in aceasta zona, care apoi au inaintat si pe teritoriul georgian propriu-zis.

Georgia a cerut o interventie internationala si si-a retras fortele pentru a veni in apararea capitalei Tbilisi, in conditiile in care trupele ruse au inaintat tot mai mult pe teritoriul georgian, ignorand apelurile occidentale de a opri aceasta ofensiva.

Dimtiri Simes a spus ca incurajarile pe care Washingtonul i le-a oferit presedintelui georgian Mihail Saakasvili, unul dintre cei mai loiali aliati ai Washingtonului, l-au putut face pe acesta sa creada ca poate avea succes o actiune militara de preluare a controlului asupra Osetiei de Sud. Administratia Bush a depus eforturi considerabile pentru ca Georgia sa adere la NATO, in pofida reticentelor europene si opozitiei vehemente din partea Rusiei fata de aceasta optiune. "Saakasvili a fost descurajat de atacul trupelor ruse in Osetia de Sud, insa este evident ca nu i s-a spus niciodata in fata: 'daca incerci, esti pe cont propriu' ", spune Simes, care s-a nascut la Moscova si care a fost consilier neoficial al presedintelui Richard Nixon.

Charles Kupchan de la Consiliul pentru Relatii Externe este de acord ca incurajarile primite de la americani s-ar putea sa-l fi facut pe Sakasvili sa "calculeze gresit" si sa trimita trupele georgiene in Osetia de Sud. "Cred ca intr-un anumit fel Saakasvili s-a apropiat prea mult de Statele Unite, iar Washingtonul s-a apropiat prea mult fata de Saakasvili", a spus Kupchan. "Acest lucru l-a facut sa supraestimeze situatia, l-a facut sa creada ca Occidentul i-ar veni in ajutor, daca ar avea probleme", a spus expertul.

Bush i-a transmis luni Rusiei sa-si schimbe atitudinea, in caz contrar riscand sa isi pericliteze relatiile cu Statele Unite. Insa Washingtonul are parghii limitate de influenta asupra Moscovei dupa ani de zile de relatii tensionate cu privire la o serie de chestiuni, de la Irak pana la proiectul american de amplasare a elementelor scutului antiracheta in Europa de Est, considera analistii.

Viitorul presedinte american va mosteni aceste relatii destul de reci. Ambii candidati la alegerile prezidentiale - atat republicanul John McCain, cat si democratul Barack Obama - au cerut sa se rezolve prin mijloace diplomatice conflictul din Georgia legat de regiunile separatiste. "Cand ai relatii foarte slabe, nu prea mai dispui de multe instrumente diplomatice", declara Steven Pifer, fost ambasador american in Ucraina, expert la Brookings Institution. "Nu sunt multe chestiuni in cadrul cooperarii ruso-americane cu care putem ameninta ca nu mai continuam de care rusilor sa le pese", a subliniat el.

Ministrii de externe din statele cele mai industrializate i-au cerut luni Rusiei sa accepte un armistitiu, iar Statele Unite au trimis la Tbilisi un oficial cu rang inalt din Departamentul de Stat american, Matt Bryza, pentru a se alatura eforturilor internationale de mediere a conflictului. Un oficial american a spus ca secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflata in vacanta, a avut de vineri mai mult 90 de convorbiri telefonice pentru gasirea unor modalitati de a se pune capat conflictului si a discutat duminica si cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.