In timp ce in California dar si in alte state consumul de marijuana este legal, Guvernul Federal al Statelor Unite lupta impotriva clinicilor ce folosesc cannabis in tratamente pentru diferite boli.
“Suferi de SIDA, cancer, depresie, anxietate, dureri cronice, glaucom, sau orice alte afectiuni? Avem raspunsul la toate, pofteste la noi, doctorul este aici pentru a te ajuta si nu ai nevoie de programare”, se aude pe o plaja din California vocea unei tinere cu accent est-european, imbracata sumar, cu un bronz stralucitor, in timp ce imparte pliante trecatorilor in fata unei policlinici. Incurajata parca de suportul barbatilor ce o privesc admirativ, aceasta isi continua incantatia: “Medicamentul marijuana!” , “Medicamentul marijuana!”

Centrul medical Kush Beach, in fata caruia tanara milita pentru folosirea marijuana in scopuri medicale, nu este probabil perspectiva pe care votantii din California au avut-o cand au aprobat propunerea 215- The Compassionate Use Act - in 1996, act ce le permite pacientilor din Statele Unite sa posede si chiar sa cultive marijuana.

Astfel ca, 12 ani mai tarziu, „Policlinicile Marijuana”, precum Medical Kush Beach Club, sunt raspandite in tot statul, asigurand in mod legal marijuana oricui detine o reteta medicala, obtinuta de obicei cu 100, 150 usd (52-78 lire sterline) Insa in timp ce in California si multe alte state legea marijuana este legala, Guvernul Federal al Statelor Unite nu a aprobat inca legea .

Guvernul SUA nu acorda veto "Policlinicilor Marijuana"

Saptamana aceasta, Charles Lynch, proprietarul unei clinici de acest gen, Central Coast Compassionate Caregivers, din Morro Bay, aflata la 200 de mile nord de Los Angeles, a adus in apararea sa norme legale emise de autoritatiile de stat, ce se declara impotriva agentiilor federale de forte anti-drog.

Cu cinci acuzatii de distribuire ilegala de droguri, Lynch a fost gasit vinovat intr-un tribunal din Los Angeles ca a vandut peste 100 kg de marijuana si risca inchisoare intre 5 si 85 de ani; avocatii sai intentioneaza sa faca apel. Pe parcursul procesului, acesta a fost acuzat ca a vandut pacientilor sai marijuana in valoare de 2 milioane de dolari inca de la deschiderea centrului, in 2006, si pana la raidul Guvernului Federal de Forte Antidrog din martie, anul acesta. A vandut droguri inclusiv tinerilor „carora nu li se permite inca nici sa consume alcool” a sustinut acuzarea.

Marijuana sau moartea

Un asemenea caz este cel al lui Owen Beck, un adolescent care a fost internat in clinica lui Lynch, chiar de catre parintii sai, pentru a fi tratat de cancer osos. Acestia, ca si alti pacienti, au fost preveniti sa depune marturie atunci cand cazurile lor vor fi aduse in discutie. Avocatii lui Lynch vin in apararea acestuia declarand ca un agent federal le-a asigurat clientul ca jurisdictia locala este predominanta si ca astfel nu va fi acuzat de autoritatile federale. Acuzatorii si juratii au respins argumentul insa, judecatorul stabilind ca legile statale cu privire la „medical marijuana” sunt irelevante intr-un tribunal federal.

„A fost o decizie grea pentru toti deoarece legea de stat si cea federala sunt diferite” , a declarat dupa proces liderul juriului, KittyMeese.

De partea acuzatului se declara insa personalitati de seama, precum primarul orasului dar si oficiali locali ai camerei de comert, care chiar au luat parte la ceremonia de deschidere a policlinicii. In orasul Culver, aflat la 2 mile de plaja din Venice, conducerea de la Organica Collective, o "policlinica marijuana”, se declara de asemenea de partea cazului Lynch, urmand ca pe 31 iulie sa fie supusa unui raid al DEA.

„A semanat cu o spargere”, a declarat Ed Jones, prieten al proprietarului clinicii, Jeff Joseph. „Erau inarmati, de parca eram niste teroristi. Ne-au furat toti banii. As fi preferat sa fiu jefuit de o banda de raufacatori”, a adaugat acesta, citat de The Guardian.

Sarah Pullen, purtator de cuvant al DEA, a declarat ca agentia „a incalcat legea federala a drogurilor, care inca spune ca marijuana este un drog ilegal in orice forma” Tot o sursa de disputa intre cele doua jurisdictii este varsta pacientilor: potrivit legii statale, orice persoana sub 18 ani este minora, iar potrivit legii federale, 21 de ani este varsta de majorat. In pofida raidului si confiscarii stocului, banilor si rapoartelor, clinica si-a reinceput activitatea a doua zi, iar intr- o saptamana era „asaltata” de clienti.

„Am auzit ca neimaginatul s-a intamplat”, a fost auzit un client al clinicii, Clifford Williams, strigand catre proprietar, in timp ce acesta se odihnea pe o canapea in parcarea policlinicii. Williams, in varsta de 18 ani, a fost internat in clinica timp de doua luni, fiind diagnosticat cu migrene si anxietate. „Parintii mei au vrut sa ma tina sub un tratament de droguri”, a declarat acesta

Razboi impotriva oamenilor: marijuana este un drog ilegal in orice forma

Raidul a atras atentia membrului Consiliului din LA, Bill Rosendahl. „Este ridicola aceasta continua lupta intre legile federale si cele statale”, a spus acesta, adaugand ca „America intrece orice masura. Razboiul pe tema drogurilor a scapat de sub control, a devenit un razboi impotriva oamenilor”.
Rosendhal si ceilalti membri ai consiliului au votat anul trecut pentru acordarea de autorizatii acestor centre. Miscarea, crede el, a dus la temperarea DEA, care insa vor continua raidurile pana ce va fi schimbata legea federala.

'Oamenii minimalizeaza si confunda efectul drogurilor'

„Adevarata decizie trebuie sa apartina guvernului federal”, a mai spus acesta, facand referire la aparitia unei facturi, la policlinica Organica, pe numele unui membru al Congresului Democratic din Massachusetts. O asemenea factura ar elimina mai toate penalitatile federale pentru uzul de marijuana.
Un alt client al clinicii este si politicianul democratic din Missouri, William Clay, care a descris delictele aduse de acuzare drept „un circ fals pe droguri care umple inchisorile, in special cu oameni de culoare”
Dar John Walters, directorul biroului politiei nationale anti-drog al Guvernului Federal, este de parere ca prea multi oameni minimalizeaza si confunda efectul drogurilor.

„Generatia <Baby Boom> are aceasta perceptie ca marijuana inseamna libertate si distractie” a spus acesta. „Nu este asa; marijuana inseamna dependenta, boala si disfunctionalitate. Prea multi dintre noi negam toate aceste lucruri si este timpul sa intervenim”.

Statistici:

  • Este estimat un numar de aproximativ 150 de clinici “medical marijuana”
  • Aproximativ 200.000 de pacienti sunt internati in astfel de clinici.
  • 96. 8 milioane de americani (40.2% din populatie) au recunoscut ca au consumat/ consuma marijuana.
  • 14.6 milioane de americani marturisesc ca au consumat marijuana in ultima luna.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.