Organizatia Reporters sans frontieres (RSF) a piratat in aceasta dimineata o frecventa FM de la Beijing pentru a vorbi despre libertatea de expresie in China, cu cateva ore inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice gazduite de aceasta tara, transmite AFP.

Exact la ora locala 08.08 (3.08, ora Romaniei), cu 12 ore inainte de deschiderea Jocurilor, o voce in franceza, dublata in engleza, s-a adresat autoritatile chineze, declarand: "Indiferent ce masuri veti lua, nu veti putea inabusi libertatea de exprimare".

A urmat un mesaj in chineza pe aceasta frecventa, insa dupa cateva minute nu s-au mai auzit decat zgomote parazite.

Statiile de radio FM sunt extrem de controlate in China. RSF spune ca a reusit sa isi difuzeze clandestin programul "gratie unor emitatoare FM miniaturizate si antenelor mobile".

"Bine ati venit pe undele postului de radio fara frontiere de la Beijing, un post de radio creat de organizatia de aparare a libertatii presei Reporters sans frontieres pentru a va informa despre libertatea de expresie in China", a spus in engleza o voce feminina, pe fondul muzicii traditionale chineze.

Apoi, Robert Menard, secretar general al RSF, a citit un mesaj in franceza, dublat in engleza si apoi chineza. El a explicat ca in "tara cenzurii", aceasta emisiune de 20 de minute este "cea mai frumoasa sfidare fata de autoritatile chineze, care tin in inchisoare zeci si zeci de jurnalisti" si utilizatori de internet.
"In ciuda a tot, exista oameni care vor spune ceea ce nu vreti sa auziti, in inima Beijingului", a spus el, cu satisfactie. "Ne-ati interzis sa venim la Beijing, ne-ati dat afara din China. In pofida a tot, suntem aici si suntem auziti, pasnic, intr-un mod complet lipsit de violenta. Este un mod de a spune ca cenzura nu functioneaza".

Dupa declaratia lui Menard, au fost difuzate marturii a mai multi militanti chinezi pentru drepturile omului refugiati in strainatate.

Secretarul general al RSF a cerut autoritatilor chineze sa elibereze detinutii politici si sa inceteze sa bruieze frecventele posturilor de radio internationale care emit in chineza.

"RSF a conceput si organizat aceasta actiune intr-un spirit de rezistenta fata de controlul exercitat asupra presei", a explicat Menard intr-un comunicat. Organizatia se declara satisfacuta de faptul ca a creat, desi pentru scurt timp, "singura statie FM libera din China" si "primul post de radio necontrolat de stat, de la venirea la putere a Partidului Comunist, in 1949".

"Doar radiourile internationale in chineza care emit pe unde scurte ar putea sparge acest monopol al informatiei, dar sunt bruiate de autoritati", explica RSF in comunicatul sau.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice este programata sa inceapa la ora locala 20.08.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.