Inventatorul Mihai Rusetel are un motor si nu-i foloseste la nimic. Nu e un motor oarecare, ci unul pe baza de apa. Apa chioara, de la robinet, in loc de benzina. Si totusi, nimeni nu vrea sa-l cumpere de la Bursa Romana de Marfuri, unde a fost scos la vanzare.

Motorul cu apa, o incontestabila vedeta a presei romanesti, sta de aproape un an in rafturile virtuale ale Bursei Romane de Marfuri (BRM) si nu-l cumpara nimeni. La primele sase licitatii, pretul inventiei a fost de 100 de milioane de euro, iar garantia de participare un milion de euro. „Nu a fost depusa nici o oferta si nu a fost cumparat nici un caiet de sarcini. Detinatorul brevetului a decis sa reduca la jumatate aceste sume la viitoarea licitatie”, a precizat Marilena Constantinescu, purtatorul de cuvant al BRM. De altfel, pana acum la BRM nu a mai fost vandut nici un brevet de inventie.

Chiar si 50 de milioane de euro inseamna putin pentru o asemenea inventie, crede inventatorul Mihai Rusetel.

Nu pretul face ca brevetul lui sa stea nevandut. Si nici o eventuala neincredere a posibililor cumparatori in epocala masinarie care ar pune lumea in miscare cu apa de ploaie n-ar trebui sa impiedice vanzarea. Lucrul acesta il lamureste raspicat inginerul Valeriu Geambazu, de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, care a eliberat brevetul de inventie in 2001: „Daca a fost acordat acest brevet de inventie, spune inginerul Geambazu, puteti fi sigur ca nu e vorba de o abureala. Acest motor functioneaza. Nu vorbim aici de randament. Brevetul de inventie nu certifica decat ca principiile stiintifice pe care se bazeaza sunt corecte”. Inventia a fost premiata la saloane de inventica din tara si din strainatate.

Mihai Rusetel da vina pe politica. „Daca ar cumpara cineva inventia mea si ar pune-o in aplicare in Romania, explica el, toata lumea ar renunta treptat la petrol si statul nu ar mai incasa accizele care sustin bugetul“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.