Privit din afara, sistemul nostru solar nu este perfect rotund, avand o forma mai degraba asimetrica, turtita, conform unor date transmise spre Pamant de sonda spatiala Voyager 2 aflata la limitele exterioare ale sistemului nostru planetar, informeaza Associated Press si Reuters receptionate joi de Rompres.

Lansate in 1977, sondele Voyager 1 si Voyager 2 se afla in prezent la marginile heliosferei - imensul glob magnetic aflat in jurul sistemului nostru solar si creat de ciocnirea dintre vantul solar si gazele cu densitate mica din spatiul interstelar.

Vantul solar este alcatuit din particule puternic ionizate aruncate in spatiu in toate directiile de catre Soare. Granita dintre heliosfera si restul spatiului interstelar este cunoscuta sub numele de "socul terminal".

Pornita in calatoria sa spre sud, sonda Voyager 2 a depasit aceasta granita in august 2007, la distanta de aproximativ 12,5 miliarde de kilometri de Soare. Lansata in directia nord, Voyager 1 a trecut aceasta bariera in decembrie 2004 la o distanta cu 1,6 miliarde de kilometri mai mare fata de Soare decat Voyager 2.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.