Alarma a fost data de GAT, nucleul special privind fraudele telematice al Garzii de Finante, care a descoperit pe Internet un trafic cu "note halucinogene", informeaza Panorama si Corriere della Sera, citate de Rompres.

"Undele cuprinse intre 3-30 Hertz, infrasunetele, cu alte cuvinte frecventele pe care lucreaza creierul uman, sunt in masura sa declanseze cele mai diferite reactii si sa solicite de o maniera intensa activitatea cerebrala. Undele alfa, de exemplu, care merg de la 7-13 Hertz, au un efect potential relaxant, dar exista altele care obtin efectul opus, cu alte cuvinte euforizant sau excitant.

Este suficient sa inserezi aceste infrasunete - pe care urechea umana nu le percepe - intr-o bucata muzicala si jocul e facut", a explicat colonelul Umberto Rapetto, comandantul GAT. El a mai precizat: "Utilizarea acestor infrasunete este cunoscuta de fortele de politie, care in strainatate le folosesc drept descurajare, de exemplu in discoteci, pentru a-i calma pe tineri. Au fost folosite si in domeniul militar".