Fapte bune, fapte rele...

Specialistii in neurologie au incercat sa afle, printr-un experiment facut pe un lot de cobai, modul in care creierul uman "gaseste" fericirea intr-o rasplata.

Potrivit revistei "Nature", animalele - sugereaza rezultatul testului - au un sistem de "recompense" corelat anumitor "fapte bune", care simultan le face sa se simta bine. Acelasi sistem este folosit si pentru a le semnaliza ce se intampla cand fac fapte rele, negative.

Si totusi, spre deosebire de animale, oamenii sunt capabili de lucruri care nu le produc in mod automat placere, cum ar fi satisfacerea instinctelor primare - nevoia de mancare, sex si securitate -, ci au o complexitate motivationala, care merge de la castiguri materiale pana la cele spirituale. Geoffrey Schoenbaum, cercetator la Universitatea Maryland din Baltimore, crede ca oamenii sunt in stare sa adopte un tip de comportament planificandu-si anumite scopuri pe diferite termene. El exemplifica: "Muncesti mai mult cand vrei cu ardoare un anumit lucru, de pilda o masina noua".

Creierul trimite semnale in tot corpul cu ajutorul neurotransmitatorilor, dintre care unii - serotonina si dopamina - au efect euforizant si sunt adesea asociati cu starea de bine, cu buna dispozitie. Eliberarea endorfinelor - substante chimice produse de catre creier ca raspuns la o varietate de stimuli - dupa ce se mananca ciocolata explica sentimentul de confort/placere pe care care multi oameni il asociaza cu acest aliment.

Sunetul si lumina

Utilizand variatii ale teoriei reflexului pavlovian, Schoenbaum si echipa sa au invatat soarecii de laborator sa asocieze o anumita culoare cu un anumit tip de fruct. Mergand si mai departe, cercetatorii au asociat si un anumit tip de sunet pentru fiecare fruct in parte. S-a constatat astfel ca soarecii au manifestat tendinta de a ignora toate celelalte informatii suplimentare, ghidandu-se instinctiv doar dupa lumina si sunetul care insoteau "rasplata".

Mau mult, ei au inceput sa diferentieze fructele pe categorii de calitate. Lumina le semnaliza ca apare "ceva placut", iar muzica le pecifica detaliile, ca de exemplu tipul de aroma. Experimentul, care a fost efectuat utilizand doua tipuri de fructe - struguri si banane - a scos la iveala si faptul ca animalele sunt capabile de "optiuni" si de motivatii...

Insa soarecii cu deficiente in sfera creierului numita cortex orbitofrontal, zona responsabila cu luarea deciziilor, au dovedit o inabilitate in privinta interpretarii semnalului acustic.

"Este un experiment stralucit" - a exclamat Trevor Robbins, neurocercetator la Universitatea Cambridge din Marea Britanie si a adaugat: "Este vorba de o diferentiere foarte clara a mecanismelor dupa care stimulii actioneaza asupra creierului uman, din perspectiva principiului "dupa fapta, si rasplata".